Διεθνή

Παραμένει το μυστήριο με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι – Διευκρινήσεις από τη Ρωσία ζητούν οι G7

Παραμένει το μυστήριο με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι – Διευκρινήσεις από τη Ρωσία ζητούν οι G7

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, όταν έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια περιπάτου που έκανε στην αρκτική σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» στο Χαρπ, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, όπου εξέτιε ποινή τριών δεκαετιών.

Τα δύο σενάρια για τον θάνατό του - Τουλάχιστον 340 οι συλλήψεις στη Ρωσία σε εκδηλώσεις στη μνήμη του

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, όταν έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια περιπάτου που έκανε στην αρκτική σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» στο Χαρπ, περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας, όπου εξέτιε ποινή τριών δεκαετιών.

Η μητέρα του Ναβάλνι προσπάθησε να πάρει τη σορό του γιου της, όμως η προσπάθειά της έπεσε στο κενό, καθώς δεν βρισκόταν στο νεκροτομείο που της υπέδειξαν οι ρωσικές αρχές, με την ομάδα του αντιφρονούντα κι επικριτή της Μόσχας να τις κατηγορεί ότι την κρύβουν σκόπιμα «για να καλύψουν τα ίχνη μίας ξεκάθαρης δολοφονίας», καθώς τους είπαν ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Τα δύο σενάρια

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η σορός του Ναβάλνι δεν θα παραδοθεί ποτέ στην οικογένεια, γιατί τότε θα αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία θανάτου του.

Το πρώτο σενάριο θέλει τον Ναβάλνι να δολοφονείται μέσα στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτό, στην ουσία ο Πούτιν εξουδετέρωσε τον μεγαλύτερο πολιτικό αντίπαλό του, ωστόσο υπάρχουν μόνο ενδείξεις και – όσο η σορός του Ναβάλνι δεν δίνεται στην οικογένεια – καμία αποδείξη για αυτές τις κατηγορίες.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον Ναβάλνι να πεθαίνει από φυσικά αίτια αλλά ως αποτέλεσμα της προηγούμενης δηλητηρίασής του το 2020.

Μιλώντας σε ανεξάρτητα ρωσικά Μέσα ενημέρωσης ο αναισθησιολόγος που αποτέλεσε μέρος της ομάδας των γιατρών που ανέλαβε τον Ναβάλνι μετά την υπόθεση δηλητηρίασής του, είπε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ή ο «ξαφνικός θάνατος» – όπως είναι ευρέως γνωστός – που υποστήριξαν από τις φυλακές πως πέθανε θα μπορούσε όντως να είναι η αιτία θανάτου του.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αναισθησιολόγου, ο «ξαφνικός θάνατος» θα μπορούσε να είναι απότοκος της δηλητηρίασης που είχε υποστεί τον Αύγουστου 2020 με νευροπαραλυτική ουσία ο Ναβάλνι.

Στην ουσία δηλαδή ο γιατρός υποστήριξε πως μπορεί να σώθηκε τότε, αλλά το δηλητήριο συνέχισε να δρα μέσα του για τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, επεσήμανε πως η κλινική εικόνα του Ναβάλνι πριν πεθάνει, ότι δηλαδή αισθάνθηκε άσχημα και στη συνέχεια έχασε τις αισθήσεις του, δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που «φεύγουν» λόγω αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Ζητούν διευκρινήσεις οι G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7 κάλεσαν τη Ρωσία να διαλευκάνει πλήρως τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι υπουργοί «εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο στη φυλακή του Αλεξέι Ναβάλνι, που καταδικάστηκε άδικα για νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες και τον αγώνα του κατά της διαφθοράς», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιταλία, που ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της G7.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν το Σάββατο στο Μόναχο.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασής τους τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πέθανε χθες στη φυλακή.

Τουλάχιστον 340 συλλήψεις στη Ρωσία

Τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων σήμερα έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα, μέχρι τις 16.36 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι. Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο σημείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments