Πολιτική

Άδωνις: Βάζουμε τάξη στο ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Άδωνις: Βάζουμε τάξη στο ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [367377] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ο κόσμος θα αγκαλιάσει τη μεταρρύθμισή μας

Τη βεβαιότητά του ότι θα μπει τάξη στο ΕΣΥ χάρη στα απογευματινά ιατρεία, εξέφρασε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρουσιάζοντας τον θεσμό των απογευματινών ιατρείων σε ειδική συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «με τα απογευματινά χειρουργεία, βάζουμε μια τάξη. Ο κεντρικός μας στόχος είναι να βάλουμε μια τάξη, να εξορθολογίσουμε περισσότερο το σύστημα. Βελτιώνουμε τις αμοιβές των γιατρών κατά τρόπο νόμιμο και καθαρό, ενώ, παράλληλα. προσδοκούμε να μειώσουμε τις αναμονές και στα πρωινά χειρουργεία και έτσι, θα επωφελούνται όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών, που θα κάνουν πρωινά χειρουργεία».

Επίσης, τόνισε ο υπουργός Υγείας, «με τα απογευματινά χειρουργεία θέλουμε να καταστήσουμε τη θέση του ιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας περισσότερο ελκυστική από οικονομική άποψη. Το να αυξήσουμε τους μισθούς εύκολα λέγεται, αλλά δύσκολα γίνεται. Για το ΕΣΥ, ο κρατικός προϋπολογισμός ξοδεύει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Δεν είναι λοιπόν σοβαρό να εισηγούμαστε αβίαστα άλογες αυξήσεις, που παραπέμπουν σε έναν νέο ΕΝΦΙΑ. Με τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξηθούν τα εισοδήματα των ιατρών με νόμιμο τρόπο. Η διέξοδος των απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί από όλους – είμαι βέβαιο γι’ αυτό».

Πιο ελκυστικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς

«Το βασικό αντεπιχείρημα στα απογευματινά χειρουργεία είναι η έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Πιστεύω όμως πως περισσότεροι ιατροί θα έρθουν στο ΕΣΥ με τα απογευματινά χειρουργεία, γιατί αυτά αυξάνουν με τρόπο νόμιμο το εισόδημα των ιατρών. Το ΕΣΥ γίνεται αναμφίβολα πιο ελκυστικό για τους γιατρούς.

Κι ακόμη, δεν υποχρεώνουμε με κανέναν απολύτως τρόπο τα δημόσια νοσοκομεία να εφαρμόσουν τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτό είναι μια απόφαση για κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Κάθε κλινική θα παίρνει τη σχετική απόφαση για το εάν μπορεί και θέλει να ακολουθήσει τα απογευματινά χειρουργεία. Η απόφαση ανήκει στο επίπεδο της κλινικής, η οποία θα έρχεται σε συνεννόηση με την διοίκηση του εκάστοτε νοσοκομείου. Το πρώτο νοσοκομείο που έδειξε ενδιαφέρον, είναι από τη Βόρεια Ελλάδα».

«Παράλληλα, μια κλινική δεν θα κάνει απογευματινά χειρουργεία, αν μειώσει τα πρωινά χειρουργεία. Εάν ένα νοσοκομείο διαπιστωθεί ότι κάνει λιγότερα πρωινά χειρουργεία, τότε το νοσοκομείο θα διακόψει τα απογευματινά χειρουργεία», συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Χαμένοι οι ιδιώτες κλινικάρχες

Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στους «χαμένους» της μεταρρύθμισης, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως αυτοί θα πρέπει να αναζητηθούν μεταξύ των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών.

«Ως προς τις αμοιβές στα απογευματινά χειρουργεία, υπάρχουν δημοσιεύματα χωρίς αντίκρισμα. Στόχος μας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να κάνουν το ΕΣΥ καλύτερο και χαμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι ανταγωνιστικά προς τις ιδιωτικές κλινικές. Οι μεγάλοι χαμένοι της μεταρρύθμισης είναι οι ιδιώτες κλινικάρχες, γιατί τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ θα λειτουργούν με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το κόστος, που υπάρχει στις ιδιωτικές κλινικές».

Κατηγοριοποίηση των χειρουργείων

«Η κατηγοριοποίηση που έχουμε είναι με βάση το πώς λειτουργούν τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες», πρόσθεσε ο Ά. Γεωργιάδης: «Η κατηγοριοποίηση των χειρουργείων γίνεται σε έξι διαφορετικές κατηγορίες και σύμφωνα με τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Στόχος μας δεν είναι, προφανώς, να αφαιμάξουμε τους ασθενείς, αλλά να διευκολύνουμε το σύστημα να δουλέψει καλύτερα και αποδοτικότερα, επ’ ωφελεία των πολιτών».

Είμαι βέβαιος πως θα υπάρξει ενδιαφέρον για τα απογευματινά χειρουργεία εκ μέρους των ιατρών. Πιστεύω πως οι χειρουργοί θα αγκαλιάσουν τη μεταρρύθμιση και ότι η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει την ορθότητα της επιλογής για τα απογευματινά χειρουργεία. Όλοι θα αγκαλιάσουν τη μεταρρύθμισή μας: ασθενείς, ιατροί και νοσηλευτές».

Κανένα περιθώριο για παράνομα οφέλη

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο για παράνομα οφέλη λόγω των απογευματινών ιατρείων, ο Άδωνις αποσαφήνισε πως τα περιθώρια για παράνομα οφέλη είναι μηδενικά και ότι το φακελάκι είναι απολύτως καταδικαστέα πράξη ηθικής έκπτωσης.

«Ως προς τις αμοιβές των χειρουργών, στέλνω το σαφές μήνυμα ότι περιθώρια για παράνομα οφέλη δεν θα υπάρχουν στο σύστημα. Θα τα κλείσουμε όλα αυτά τα περιθώρια. Μία από τις βασικές ασχολίες θα είναι οι γιατροί να μας εξηγούν γιατί και εάν προκύπτουν μεγάλες διαφορές στις αμοιβές των χειρουργών», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Το φακελάκι είναι διαφθορά», ξεκαθάρισε ο Α. Γεωργιάδης. «Το φακελάκι είναι πηγή ηθικής διαφθοράς. Πρόκειται για μια απολύτως καταδικαστέα πράξη. Είναι μια πρακτική, που πρέπει να τεθεί οριστικά στο περιθώριο».

«Είναι τραγικό κάποιοι να υποστηρίζουν πως προωθούμε το φακελάκι. Στα απογευματινά χειρουργεία το φακελάκι δεν έχει καμία θέση. Δεν πρέπει να το παίρνουμε στην πλάκα. Παραμένει μια πράξη ηθικής διαφθοράς. Η αμοιβή των ιατρών στα απογευματινά χειρουργεία θα γίνεται νόμιμα, καθαρά και άρα, φορολογημένα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments