Nέα της αγοράς

Intralot: «Χτυπάει» νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ, ποντάρει σε ψηφιακές λοταρίες

Intralot: «Χτυπάει» νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ, ποντάρει σε ψηφιακές λοταρίες

Πηγή Φωτογραφίας: kathimerini.gr

Από σήμερα έως την Παρασκευή η δημόσια προσφορά για το retail ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ.

Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η δημόσια προσφορά για την έκδοση πενταετούς ομολόγου της Intralot έως 130 εκατ. ευρώ. Το εύρος απόδοσης του επιτοκίου ορίστηκε μεταξύ 6%-6,4%, το πιο υψηλό μεταξύ των εκδόσεων που διαπραγματεύονται στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ, γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Μετά την έκδοση του ομολόγου, που θα διευρύνει την επενδυτική βάση της εταιρείας, θα ακολουθήσει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ ώστε με τα κεφάλαια του ομολογιακού και του δανείου να αποπληρωθεί ολοσχερώς το ομολογιακό δάνειο της Intralot με ανεξόφλητο υπόλοιπο 230 εκατ. ευρώ που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Έτσι, ολοκληρώνεται το πλάνο αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου. Ο καθαρός δανεισμός θα μειωθεί περίπου στα 340 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρός δανεισμός προς EBITDA θα διαμορφωθεί στο 2,4x.

Η εταιρεία αναμένει σε ετήσια βάση ελεύθερες ταμειακές ροές 35-40 εκατ. ευρώ γεγονός που θα της επιτρέψει να μειώνει κάθε χρόνο το δανεισμό της. Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές δαπάνες για νέα έργα, αυτές θα γίνονται με τη μέθοδο του project finance. Οι τράπεζες θα δανείζουν την εταιρεία για κάθε έργο ξεχωριστά με συγκεκριμένους όρους και το δάνειο θα εξυπηρετείται από τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται από το έργο. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρυσόστομο Σφάτο, είναι εφικτή η μείωση του κεντρικού δανεισμού του ομίλου.

Τα επόμενα αναπτυξιακά βήματα

Τα στελέχη του ομίλου επισήμαναν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου τα επόμενα αναπτυξιακά βήματα που εντοπίζονται στο εξής τρίπτυχο:

α) Η εταιρεία δεν έχει άμεσες λήξεις συμβολαίων, τα οποία ωριμάζουν από το 2027 έως το 2033. Πρόκειται για 50 συμβόλαια σε 39 χώρες με εκτιμώμενα έσοδα 2 δισ. ευρώ και περιθώριο κέρδους EBITDA από 36% έως 40%.

β) Στις ΗΠΑ λήγουν 12-13 συμβόλαια ανταγωνιστών και η εταιρεία θα διεκδικήσει τα 5-6 από αυτά με το συντηρητικό business plan του ομίλου να αναφέρει πως θα κερδηθούν τα δύο. Αν πρόκειται για μεγάλα συμβόλαια (άνω των 150 εκατ. δολ.), ενδεχομένως να υπάρξει συνεργασία με τρίτους.

γ) Οι λοταρίες στις ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Από τα 108 δισ. δολάρια της αγοράς, μόνο τα 7 δισ. δολάρια προέρχονται από τα ψηφιακά κανάλια (πχ. κινητό). Και αυτό γιατί το i.lottery επιτρέπεται μόνο σε 11 πολιτείες, ενώ στις άλλες το κανονιστικό πλαίσιο το απαγορεύει. Σταδιακά όμως επέρχεται απελευθέρωση και η Intralot -σύμφωνα με τα στελέχη της- θα έχει προβάδισμα, καθώς οι λύσεις της είναι πολύ δυνατές στο i.lottery.

Σημειώνεται πως η αγορά των λοταριών αναπτύσσεται με ετήσιους ρυθμούς 5%. Τα παιχνίδια λοταρίας που αναφέρονται κατά μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες υποστήριξης και τεχνολογίας της θυγατρικής Intralot Inc. στις ΗΠΑ παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά επί του κύκλου εργασιών του ομίλου, αποτελώντας το 56,8% των εσόδων στο 9μηνο του 2023.

Προοπτικές υπάρχουν και στη δραστηριότητα παρακολούθησης τερματικών βιντεολόττο (VLTs). Στις ΗΠΑ 600.000 μηχανήματα είναι εκτός συστήματος και η νομοθεσία απαιτεί πλέον την ένταξή τους σε κεντρικό σύστημα.  Η δραστηριότητα αυτή που αναπτύσσει η Intralot στις αγορές των ΗΠΑ και της Ωκεανίας, αντιστοιχεί στο 11,8%  επί του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου. Εκτός από τις ΗΠΑ η Intralot συμμετέχει σε δύο μεγάλους διαγωνισμούς σε Αυστραλία και Βραζιλία.

Tα στελέχη της εταιρείας επανέλαβαν ότι επιτυγχάνεται μείωση του λειτουργικού κόστους, μέσω των συνεργιών που δημιουργούνται από τα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε χαμηλότερο κόστος στην Ελλάδα (Technology Hub). «Στην Παιανία απασχολούνται 300 μηχανικοί υψηλών δυνατοτήτων. Είμαστε ένας διεθνής όμιλος που παρέχει τεχνολογία με ελληνική υπογραφή», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πηγή: businessdaily.gr//ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments