Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ – Κοινές δηλώσεις με τον Μόντι [vid]

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ – Κοινές δηλώσεις με τον Μόντι [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot,Στο θέμα αυτό μάλιστα είχε αναφερθεί νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος σε αυτή την συμφωνία.

Στο θέμα αυτό μάλιστα είχε αναφερθεί νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος σε αυτή την συμφωνία.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγιναν οι κοινές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι από το Νέο Δελχί όπου ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον χάρτη για να δει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ και αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας συνεργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον οικονομικό διάδρομο IMEC.

Στο θέμα αυτό μάλιστα είχε αναφερθεί νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος σε αυτή την συμφωνία.

«Η παλαιότερη δημοκρατία και η πολυπληθέστυερη δημοκρατία του κόσμου συναντώνται σήμερα. Στον κύριο Μόντι βρήκα ένα πραγματικό φίλο, ενώ η εταιρική σχέση ξεκίνησε με μνημόνιο συνεργασίας στην άμυνα και στη γεωργία και σύντομα οριστικοποιείται το σύμφωνο για τη νόμιμη μετανάστευση. Αρκεί ένας χάρτης στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης για να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Βεβαίως πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μ. Ανατολή και σταθερότητα. Εστιάζουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ναυτιλία, στις υποδομές και θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της Πληροφορικής», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εξοχότατε πρωθυπουργέ Κ. Μητσοτάκη και φίλοι είναι μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω στην Ινδία για επίσκεψη σε συνέχεια της δικής μου στην Ελλάδα με στόχο την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός. «Εκπληκτικό γεγονός» χαρακτήρισε ο Ναρέντρα Μόντι την πρώτη επίσκεψη ελληνα πρωθυπουργού σε 16 χρόνια. Μίλησε για διπλασιασμό του εμπορίου και για την ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας όπου συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας, όπως επίσης στον τομέα της άμυνας, την κυβερνοασφάλεια, αντιμετώπιση τρομοκρατίας και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες προτεραιότητες, φίλοι και αρχαίοι μεγαλοπρεπείς λαοί έχουμε ιστορία βαθέων διαπολιτισμικών σχέσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διασύνδεση και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Γιορτάζοντας την 75η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η συνεργασίαμας. Καλωσορίζουμε την Ελλάδα και τον θετικό της ρόλο στον Ινδικό -Ειρηνικό Ωκεανό ενώ ενδυναμώνεται η ανατολική πλευρά της Μεσογείου με τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαίνοντα εταίρο σε αυτήν την πρωτοβουλία», τόνισε ο ινδός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, έφτασε νωρίτερα στο Rashtrapati Bhavan, όπου τον υποδέχτηκε ο Ναρέντρα Μόντι.

Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ινδία, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες.

Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι, λοιπόν, πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε με τον πρωθυπουργό».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι (Mahatma Gandhi) και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Νέο Δελχί, ακολουθώντας ένα γεμάτο πρόγραμμα. Αυτή είναι δε η δεύτερη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία τα τελευταία 15 χρόνια.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο χωρών, αλλά και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments