Πολιτική

Οι στόχοι του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Ινδία

Οι στόχοι του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Ινδία

Πηγή Φωτογραφίας: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΜΑΡΕΝΤΑ ΜΟΝΤΙ ΣΤΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ. (EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Επαφές και επιδιώξεις.

Στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με την Ινδία και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στοχεύει το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα σήμερα και αύριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην ινδική πρωτεύουσα με στόχο να ενδυναμώσει τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά και να αναδειχθεί η Ελλάδα ως στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί και η πορεία υλοποίησης του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), με τη χώρα μας να φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του. Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει υποδομές και λιμάνια εξαιρετικού επιπέδου, με κάθετες και οριζόντιες ηλεκτρικές και ενεργειακές διασυνδέσεις και προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες επενδύσεων.

Είναι σαφές πως λίγους μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο , ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αναδείξει την Ελλάδα ως στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορικής πύλη προς την Ευρώπη, για την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τις πολιτικές, οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών. Αυτό το πεδίο συνεργασίας επιδιώκετια να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, και στον επόμενο σταθμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αύριο, θα μεταβεί στη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Εκεί, ήδη θα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τους εκπροσώπους περίπου 70 ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί πολύ νωρίς σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί στις (06:30 ώρα Ελλάδος, 10:00 τοπική ώρα), όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή του από τον ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της δημοκρατίας της Ινδίας, Jagdeep Dhankhar, και στις 14:30 ο πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue», της σημαντικότερης πολυμερούς Διάσκεψης της Ινδίας για τη γεωπολιτική και την οικονομία.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ. Σημειώνεται ότι στην Ινδία βρίσκεται ήδη ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς επιδιώκονται συνέργειες, συμφωνίες και αμοιβαίες επενδυτικές ευκαιρίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments