Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Θα παρέμβει ο Τσίπρας στο Συνέδριο;

ΣΥΡΙΖΑ: Θα παρέμβει ο Τσίπρας στο Συνέδριο;

Πηγή Φωτογραφίας: [363748] ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σύντομα αναμένεται να δοθεί η απάντηση από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συμβιβασμό κατέληξαν, τελικά, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τα στελέχη έδωσαν στην ηγεσία του κόμματος “παράταση ζωής”. Στη νέα αυτή κομματική συνθήκη, είναι αναμφίβολα κομβικό το ερώτημα, που αφορά τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Για την ακρίβεια, δεν είναι ένα αλλά τρία τα ερωτήματα. Το πρώτο είναι αν ο Τσίπρας θα παραστεί στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα γίνει κανονικά, τελικά. Το δεύτερο είναι αν θα εκφωνήσει ομιλία. Και το τρίτο, αν μιλήσει, τι θα πει; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις ενδοκομματικές εξελίξεις στην επόμενη περίοδο

Με βάση έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός έως την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασίσει να πάει στο συνέδριοκαι, φυσικά, να μιλήσει. Μάλιστα, είχε μοιραστεί τις κεντρικές ιδέες της ομιλίας του με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του. Τα όσα συνέβησαν, όμως, το Σαββατοκύριακο με το περίφημο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, που επέφεραν την οξύτατη αντίδραση της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, έχουν οδηγήσει τον κ. Τσίπρα στο να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν παραστεί στο Συνέδριο, αυτό θα ερμηνευθεί ως ρήξη με τον κ. Κασσελάκη, τροφοδοτώντας περαιτέρω το αφήγημα ότι ο κ. Τσίπας βρίσκεται πίσω από τις κινήσεις αμφισβήτησής του, που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες. Από την άλλη πλευρά, εάν ο κ. Τσίπρας πάει στο Συνέδριο, ξέρει πως αυτό θα δώσει νομιμοποίηση σε όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που είναι πιο δύσκολο για τον ίδιο, ωστόσο, είναι τι μήνυμα θα στείλει στα μέλη του κόμματος, αν αποφασίσει να μιλήσει. Είναι σαφές ότι δεν θέλει να είναι υπεύθυνος για τη βαριά ήττα που όλοι αναμένουν στις ευρωεκλογές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι πλέον πρόθυμος να υποστηρίξει ουσιαστικά έναν διάδοχο που είναι σαφώς διχασμένος πολιτικά. Αλλά είναι εξίσου δύσκολο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του κόμματος σε μια τόσο ασταθή κατάσταση. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ κρέμεται από μια κλωστή.

Επομένως, όποια απόφαση και αν λάβει ο κ. Τσίπρας, θα έχει σημαντικό πολιτικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε επιλογή είναι δύσκολη. Μετά το καλοκαίρι, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή με την απόφασή του να παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανώς, θα ξέρουμε ποια θα είναι η απόφασή του εντός της ημέρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments