Ελλάδα

Κύπρος: Αποσύρθηκε βιβλίο από νηπιαγωγείο επειδή έδειχνε ομόφυλες οικογένειες στο εξώφυλλο

Κύπρος: Αποσύρθηκε βιβλίο από νηπιαγωγείο επειδή έδειχνε ομόφυλες οικογένειες στο εξώφυλλο

Πηγή Φωτογραφίας: FACEBOOK/Ενεργοί Πολίτες - Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών

Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια.

Μετά από επιστολή-διαμαρτυρία από την ομάδα «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» και καταγγελίες από γονείς, το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου αποφάσισε την απόσυρση ενός παιδικού βιβλίου από νηπιαγωγείο.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ομάδα «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου «Οικογένεια είναι»…, της Κατρίνας Τσάνταλη, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020 και αναφέρεται στα διαφορετικά είδη οικογένειας.

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, προσθέτοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά, και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Στυλιανίδης, επιβεβαίωσε ότι το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου, όπου δόθηκε στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων, πέρυσι, από τον Σύνδεσμο Γονέων.

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν, και, όταν υπήρξε διαμαρτυρία, το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», ωστόσο πολλά σχολεία αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη τους.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η δωρεά δεν έχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ: Το βιβλίο έχει ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μία οικογένεια Για το θέμα τοποθετήθηκαν και οι εκδόσεις «ΔΙΟΠΤΡΑ» με ανάρτηση στο twitter, εκφράζοντας τη λύπη αλλά και την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό «ανήθικο» που προσδόθηκε στο συγκεκριμένο παιδικό βιβλίο.

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα στην Κύπρο χαρακτήρισε ”ανήθικο” το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη ”Οικογένεια είναι…”, που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας» αναφέρουν οι εκδόσεις, που παραθέτουν και μέρος της επιστολής του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών.

«Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας καθώς, όπως δήλωσε, το βιβλίο ”προκαλεί”» επισημαίνει η Διόπτρα, που παραδέχεται ότι το βιβλίο πράγματι προκαλεί, αλλά όχι με την έννοια που αναφέρθηκε.

Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους» έγραψαν οι εκδόσεις «Διόπτρα» στο twitter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments