Ελλάδα

Μελισσοκόμοι: Διαμαρτυρία με καπνούς στο Σύνταγμα – «Δεν αντέχουμε, πρέπει να ζήσουμε» [vid]

Μελισσοκόμοι: Διαμαρτυρία με καπνούς στο Σύνταγμα – «Δεν αντέχουμε, πρέπει να ζήσουμε» [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Συλλαλητήριο μελισσοκόμων στην Αθήνα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024. Οι μελισσοκόμοι ζητούν να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα που αφορούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και τους ελλιπείς ελέγχους στις παράνομες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις μελιού, που "γονατίζει" τον κλάδο.

Ένταση προκλήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος, με τους μελισσοκόμους, με τους ίδιους να αναφέρουν πως του μπλόκαραν.

Στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιούν συγκέντρωση μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Η φωτιά στον Έβρο, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς και οι ελληνοποιήσεις προϊόντων έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε απόγνωση. Οι μελισσοκόμοι ζητούν αυστηρούς ελέγχους και μέτρα στήριξης, ώστε να μη χαθεί ένας από τους πιο σημαντικούς τροφοδότες της υπαίθρου, η μέλισσα.

Αυτή την ώρα βρίσκονται απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος με καπνιστήρια στα χέρια, διαμαρτυρόμενοι κυρίως για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.

Στις 12 το μεσημέρι μία δεκαμελής επιτροπή θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, ενώ ακολούθως θα γίνει συνάντηση και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με το θέμα, στον ΑΝΤ1 μίλησε σήμερα ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Γιώργος Τσεντεμεντές, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της μελισσοκομίας στη χώρα μας είναι οι ελληνοποιήσεις και τα εισαγόμενα μέλια, που πωλούνται σαν ελληνικά. «Θέλουμε διαχωρισμό των εισαγόμενων μελιών και των ελληνικών.

Δηλαδή θέλουμε να απονεμηθεί το ελληνικό σήμα και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα μέλια», δήλωσε. Ανέφερε, επίσης, ότι ένα από αιτήματά τους θα είναι και η στήριξη κόντρα στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα ζήτηματα που τίθενται και τα σχετικά αιτήματα είναι τα εξής:

  • ελληνοποιήσεις (ζητούν διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος),
  • κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών),
  • άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων, που αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία,
  • άρση περιορισμών τοπικών δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934,
  • επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα,
  • αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο,
  • κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Ξεκινούν οι συνελεύσεις των μπλόκων των αγροτών

Το μήνυμα πως αποχωρούν από την πρωτεύουσα, όχι όμως από τις κινητοποιήσεις τους, έστειλαν το πρωί της Τετάρτης οι αγρότες μετά το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός είναι να αποφασιστεί εάν θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και, εάν ναι, με ποιο τρόπο. Στο τραπέζι, πάντως, έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments