Γεωπολιτικά

Η Τουρκία και ο νέος γύρος προκλήσεων

Η Τουρκία και ο νέος γύρος προκλήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Aa.com.tr

Πιλοτική πτήση για το τουρκικό μαχητικό πέμπτης γενιάς ΚΑΑΝ και νέα Navtex από την Άγκυρα.

Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το εγχώριας κατασκευής και έως ένα βαθμό σχεδίασης τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ, το οποίο η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζονται πως είναι stealth και ανήκει στην πέμπτη γενιά, με υπεργολάβο τη βρετανική ΒΑΕ Systems.

Το KAAN πέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, με αμερικανικούς κινητήρες GE F110.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας ορισμένος αριθμός KAAN θα συνεχίσει να πετάει με F110. Τα υπόλοιπα θα πετάξουν με εγχώριους κινητήρες υπό ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον, σε περίπου δύο χρόνια. Όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά, το KAAN θα είναι συγκρίσιμο ή, όπως ελπίζεται, συγκρίσιμο με τα F-35 και F-22. Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τους εξοπλισμούς της Τουρκίας μίλησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν είπε:

«Καταλαβαίνετε κι εσείς τον κίνδυνο που οι τουρκικοί εξοπλισμοί αποτελούν για την πατρίδα μας.

Και αναφερθήκατε προηγουμένως στη ναυπήγηση δεύτερου, πιο εξελιγμένου, τουρκικού ελικοπτεροφόρου. Και το μεγάλο ερώτημα που θα έθετε κανείς είναι γιατί φτιάχνεται αυτό το πλοίο.

Απλώς και μόνο για να κάνει παρέλαση εντός του Βοσπόρου ή η Τουρκία διεκδικεί την πλήρη υπεροχή και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου επί τη βάσει κειμένων που έχει υπογράψει, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι ανύπαρκτο μεν, αλλά η Τουρκία συνεχίζει και το επικαλείται…

Εμείς τι συμπέρασμα, ευρισκόμενοι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, πρέπει να συνάγουμε από αυτήν της την τακτική;

Και όταν μάλιστα σε μια από τις τελευταίες Navtex συνδυάζει κυριαρχία με ναυσιπλοΐα, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να ανέκτησε την ψυχραιμία της και να σταμάτησε τις παραβιάσεις, αλλά οι επεκτατικές θέσεις της δεν έχουν αλλάξει καθόλου.

«Εγώ ανησυχώ και ανησυχώ πάρα πολύ. Οταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου τα οποία διατυπώνουν ισχυρισμούς ασύμβατους με τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Δικαίου, έστω και sotto voce, εγώ ανησυχώ.

Και έχω υποχρέωση να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία πώς η χώρα θα έχει τη δυνατότητα υπό τις πληθυσμιακές συνθήκες και τις οικονομικές συνθήκες που προβλέπονται από την εξέλιξη των μεγεθών, να διατηρήσει αλώβητη την εθνική της κυριαρχία. Εάν δεν το κάνω αυτό τότε εγκληματώ…».

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας έγιναν λίγες ώρες μετά την ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις NOTAM και Navtex. Η Άγκυρα έθεσε, όπως ενημερώνει το in.gr, εκ νέου το θέμα της αποστρατικοποίησης χθες, δεσμεύοντας το Κεντρικό Αιγαίο με την παράνομη Navtex για αεροπορικές ασκήσεις στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments