Πολιτική

Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ 115ΠΜ ΚΑΙ ΠΤΗΣΗ ΜΕ F - 16 Viper ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Πτήση - απάντηση στην τουρκική NOTAM.

Ως μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τη δικαιοδοσία της Αθήνας να δεσμεύει περιοχές στο Ανατολικό Αιγαίο για ασκήσεις θεωρείται η πτήση που πραγματοποίησε ο υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια με μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Viper από την αεροπορική βάση της Σούδας προς το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η πτήση με ένα από τα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αναδειχθεί ότι, παρά τις καθυστερήσεις, το πρόγραμμα αναβάθμισης μέρους του στόλου των μαχητικών του συγκεκριμένου τύπου προχωρεί με αποτελέσματα, τα οποία είναι ορατά και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ωστόσο, υπήρξε πρόσφατη ανταλλαγή εγγράφων σχετικά με αεροπορικές ασκήσεις (μέσω της NOTAM A0551/24) από την ΠΑ στην κεντρική και ανατολική περιοχή της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Θάσου. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η Θάσος είναι αποστρατιωτικοποιημένο νησί και ως εκ τούτου αντιδρά κάθε φορά που πραγματοποιούνται ασκήσεις που αφορούν τη Θάσο. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και άλλες NOTAM και NAVTEX, και όσο θα πραγματοποιούνται οι ανακοινωθείσες ασκήσεις, τόσο θα αυξάνονται και οι επακόλουθες αντιδράσεις.

Ο κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποίησε πτήση σε σχηματισμό με τον Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Δημήτρης Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΑ κ. Δημοσθένη Γρηγοριάδη, ανέφερε πως η 115 Πτέρυγα Μάχης και ο σχηματισμός στην Κρήτη είναι στρατηγικής σημασίας και το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από εταίρους και συμμάχους. Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίες προσφέρουν τις εθνικά πολύτιμες υπηρεσίες τους υπό αντίξοες συνθήκες. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Πολεμική Αεροπορία συνιστά «βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά επίσης και σημαντικό πυλώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο» και συμπλήρωσε πως «η αποτελεσματικότητά της και η μεγάλη ικανότητα των στελεχών της αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας». Τόνισε ακόμη, σε μια αιχμή προς τον εξ Ανατολών γείτονα, πως η Πολεμική Αεροπορία είναι σε θέση να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και «την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού».

Ο κ. Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη συνεχή ενίσχυση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας με την παράδοση των αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper, καθώς και στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την ενσωμάτωση των F-35 πέμπτης γενιάς. Στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, η Ελλάδα προσπαθεί να αναζωογονήσει και να αναδημιουργήσει την αμυντική της βιομηχανία και να οικοδομήσει ένα νέο σύστημα καινοτομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments