Γεωπολιτικά

Πέρα από το σοκ και το δέος: Μέσα στην πιθανή ατζέντα της δεύτερης θητείας του Τραμπ

Πέρα από το σοκ και το δέος: Μέσα στην πιθανή ατζέντα της δεύτερης θητείας του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Former U.S. President Donald Trump gestures as he speaks during the Conservative Political Action Conference (CPAC) in Orlando, Florida, U.S. February 26, 2022. REUTERS/Octavio Jones

Μια όλο και πιο λεπτομερής εικόνα της ατζέντας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Μια όλο και πιο λεπτομερής εικόνα της ατζέντας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δεύτερη θητεία αναδύεται – μια εικόνα που θα έκανε τα σχεδόν καθημερινά σοκ της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο να φαίνονται ήμερα. Ορισμένα από τα στοιχεία έχουν ήδη εκτοξευθεί σε έξαρση της προεκλογικής εκστρατείας, χάρη στις δημόσιες δηλώσεις του Τραμπ ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και υπηρετούσε ως «δικτάτορας» την «πρώτη μέρα», καθώς και στις διαρροές των προσωπικών του σκέψεων για απαγόρευση αμβλώσεων 16 εβδομάδων σύμφωνα με το politico.eu.

Τα πολιτικά μανιφέστα των υποστηρικτών του προκάλεσαν πρωτοσέλιδα που προβλέπουν ότι το Trump 2.0 θα επιφέρει μαζικές απελάσεις μεταναστών, απροκάλυπτη χρήση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να τιμωρήσει τους πολιτικούς του εχθρούς και – όπως ανέφερε το POLITICO την Τρίτη – έναν εναγκαλισμό του «χριστιανικού εθνικισμού» για να καθοδηγήσει τις ομοσπονδιακές πολιτικές.

Άλλα θέματα στη δυνητική ατζέντα για τη δεύτερη θητεία του Τραμπ θα ήταν πιο αναλυτικά αλλά και εκτεταμένα, από τη δημοσίευση ομοσπονδιακών επιστημονικών εκθέσεων που αμφισβητούν την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μέχρι την έναρξη νέων και ευρύτερων εμπορικών πολέμων, την καταστολή των πολιτικών για τα τρανς των φιλελεύθερων σχολικών περιοχών και την απελευθέρωση της βιομηχανίας κρυπτογράφησης από την απειλή της ρύθμισης.

Τι κοινό έχουν αυτές οι προτάσεις: Θα υπερέβαιναν πολύ τα βήματα που έκανε ο Τραμπ —ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και επιχείρησε— από το 2017 έως το 2021. Η εκστρατεία του Τραμπ έχει επανειλημμένα απορρίψει αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την πιθανή ατζέντα της δεύτερης θητείας του, λέγοντας σε μια δήλωση τον Νοέμβριο ότι οι συστάσεις πολιτικής από τους συντηρητικούς συμμάχους του «σίγουρα εκτιμώνται και μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες», αλλά «είναι ακριβώς αυτό – συστάσεις».

«Εκτός εάν η προτεραιότητα δεύτερης θητείας διατυπωθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ ή δεν κοινοποιηθεί επίσημα από την εκστρατεία, δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο», ανέφερε η δήλωση των συμβούλων της εκστρατείας Σούζι Γουάιλς και Κρις Λασιβίτα. Αλλά τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές του πρώην προέδρου προβλέπουν ότι ένας επανεκλεγμένος Τραμπ θα εξαπολύει μια πιο εστιασμένη και επιθετική επίθεση στο status quo. Αυτή τη φορά, λένε, θα ήταν πολύ πιο γνώστης των μηχανισμών της άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας.

Έχοντας τοποθετήσει τόσους πολλούς συντηρητικούς στα ομοσπονδιακά δικαστικά σώματα, θα αντιμετώπιζε λιγότερη αντίσταση από τα δικαστήρια. Και θα ήταν πιο αποφασισμένος να τοποθετήσει πιστούς, όχι παραδοσιακούς με εμμονή με κανόνες, σε ανώτερους ρόλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments