Πολιτική

Πλεύρης: «Στο χέρι της Δικαιοσύνης να αποδοθούν ευθύνες» για τα Τέμπη

Πλεύρης: «Στο χέρι της Δικαιοσύνης να αποδοθούν ευθύνες» για τα Τέμπη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Θάνος Πλεύρης, Νίνα Κασιμάτη και Παναγιώτης Δουδωνής για το δυστύχημα στα Τέμπη

Θάνος Πλεύρης, Νίνα Κασιμάτη και Παναγιώτης Δουδωνής για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ο Θάνος Πλεύρης, η Νίνα Κασιμάτη και ο Παναγιώτης Δουδωνής, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, «διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τους» στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» με αφορμή το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, στα Τέμπη, με τραγικό απολογισμό τους 57 νεκρούς.

«Περισσότερο θυμάμαι εκείνη τη μέρα γιατί ήμουν από τους πρώτους ανθρώπους που πήγα εκεί και στα νοσοκομεία, γιατί πραγματικά αυτό που βίωσαν οι άνθρωποι είναι κάτι το ασύλληπτο. Ήμουν μαζί με τους συγγενείς και τους έβλεπα, και το γεγονός το να ψάχνει κανείς τα παιδιά του, και συνειδητοποιούν σε μικρό χρονικό διάστημα ότι η ελπίδα να έρθουν επιζώντες έχει εξανεμιστεί και περιμένουν την αναγνώριση, είναι κάτι που θεωρώ ότι ξεπερνά οποιονδήποτε άνθρωπο», είπε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης, συμπληρώνοντας ότι «με αυτή την έννοια, και στην πορεία επειδή ξεκίνησα στην Εξεταστική Επιτροπή και επειδή υπήρχε αμφισβήτηση προς το πρόσωπό μου ακριβώς επειδή ήμουν εκείνες τις μέρες εκεί και γι΄αυτό εξαιρέθηκα από την Επιτροπή, θέλω να πω πως, θεωρώ πως η καχυποψία των συγγενών είναι απολύτως λογική. Οι συγγενείς όταν έχουν χάσει ανθρώπους έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν ό,τι θέλουν».

Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Εμείς την δουλειά που κάναμε και το πόρισμα το οποίο θα καταθέσουμε έχουμε ευθύνη να αμβλύνουμε αυτή την καχυποψία. Στο κομμάτι της Εξεταστικής, και παρόλο που το σύνολο ήθελε να διαλευκανθεί η υπόθεση, στο κομμάτι της Δικαιοσύνης, και η ταχύτητα που έχει κινηθεί, για τα ελληνικά δεδομένα, δείχνει ότι και η Δικαιοσύνη κινείται σε μία ταχύτητα. Κοιτώντας όμως τους ανθρώπους, καταλαβαίνω πως εμείς έχουμε την ευθύνη στο κομμάτι της διαλεύκανσης να αποδείξουμε ότι το έχουμε κάνει σωστά και πρέπει να κριθούμε και αυστηρά».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε πολιτικούς ενώπιον της Δικαιοσύνης ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «εδώ έχουμε δύο σκέλη. Το ένα είναι το ποινικό σκέλος που ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις από την Δικαιοσύνη, αν και εφόσον στον κομμάτι που συνδέεται με την τραγωδία κάποιος έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει και πολιτικό πρόσωπο. Η Εξεταστική Επιτροπή δεν υποκαθιστά την Δικαιοσύνη στο κομμάτι των ποινικών ευθυνών. Η Εξεταστική εξετάζει πολιτικές ευθύνες και για την τραγωδία που έγινε αλλά και σε βάθος χρόνου, βλέπεις και τις εν γένει παθογένειες που υπήρχαν. Ο ρόλος της Εξεταστικής φθάνει στο σημείο να αποδώσει πολιτικές ευθύνες εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν, στο δε κομμάτι των ποινικών ευθυνών είναι αποκλειστικά σκέλος της Δικαιοσύνης και αν η Δικαιοσύνη φτάσει σε πολιτικά πρόσωπα, τότε αποστέλλει στην Βουλή, ήδη για μία υπόθεση στην σύμβαση 717 είχε γίνει. Από την ευρωπαϊκή εισαγγελέα έχουν φτάσει κάποια ονόματα και γίνεται αξιολόγηση. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο. Στην σύμβαση 717, που αφορά στην παράβαση καθήκοντος και δεν έχει σχέση με τα Τέμπη, αξιολογήθηκε ότι δεν είναι απαραίτητο να συσταθεί προκαταρτικής επιτροπής».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «η ευρωπαία εισαγγελέας έστειλε για την σύμβαση 717. Όταν αφορά σε πολιτικό πρόσωπο στον ευρωπαίο εισαγγελέα δεν επιτρέπεται η αξιολόγηση αλλά αποστέλλει τον φάκελο. Και τα στοιχεία τα οποία ήρθαν κρίθηκαν ότι δεν ήταν επαρκή. Στο κομμάτι της τραγωδίας και των εγκληματικών ευθυνών, αυτό είναι στην ανάκριση της Λάρισας, εκεί δεν έχει υπάρξει πολιτικό πρόσωπο».

Επιπλέον τόνισε ότι «απεφάνθη από την Βουλή πως δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Οι εγκληματικές ενέργειες ελέγχονται από την ανάκριση της Λάρισας».

Από την πλευρά της η Νίνα Κασιμάτη μίλησε για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Εξεταστική Επιτροπή.

«Θυμόμαστε αυτή την τραγωδία και αυτή η «επέτειος» πραγματικά φέρνει στις μνήμες μας και τα όσα ακολούθησαν εκείνο το τρομερό που συνέβη. Σε σχέση με την Εξεταστική, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει προανακριτική επιτροπή που μάλιστα θα έφτανε και στις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχαμε θέμα να εξεταστούν όλα αλλά η ΝΔ αυτό δεν το ήθελε. Ο κ. Καραμανλής που ήρθε στην Εξεταστική, σε πάρα πολλά δεν απάντησε, και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Αυγής σε σχέση με μία οδηγία την οποία ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο μερικώς, ούτως ώστε να μην υπάρξει υποχρέωση από το κράτος να ορίζει εθνικούς κανόνες ασφάλειας και αυτό προφανώς το έκανε για να καλύψει τον εαυτό του. Για να κριθεί κάποιος ένοχος για κάτι πρέπει να έχει παραβιάσει κάποιον νόμο. Σε αυτό θέλει να «ακουμπήσει» αλλά ευτυχώς οι μεθοδεύσεις αποκαλύπτονται, αλλά και η αλαζονεία αλλά και αυτή η αγωνία της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση παίρνοντας αποφάσεις στην Εξεταστική που δεν βοηθούσε στο να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, για παράδειγμα τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων που έπρεπε να έλθουν και να καταθέσουν» είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε πως «Ο σεβασμός στους συγγενείς απαιτεί πολλά πράγματα. Το να φαίνεται ότι οι συγγενείς είναι καχύποπτοι επειδή είναι συγγενείς, αυτό δεν είναι σεβασμός. Οι ίδιοι έχουν αναφέρει ότι δεν έχουν καταφέρει να ανθίσουν γιατί προσπαθούν ακόμα να χτίσουν την δικογραφία. Το μπάζωμα στα Τέμπη είναι απαράδεκτο και εγκληματικό γιατί ήταν ένα σημείο εγκλήματος που δεν έπρεπε να καλυφθεί. Είναι και συμβολικά η διάθεση της πολιτείας και της κυβέρνησης που έδωσε την εντολή να ρίξει πολύ τσιμέντο για να μην μάθουμε ποτέ τι συνέβη».

Ο Παναγιώτης Δουδωνής μίλησε τόσο για τα στοιχεία του ευρωπαίου εισαγγελέα, όσο και γιατί δεν συστάθηκε προανακριτική επιτροπή.

«Τα πράγματα εδώ που έχουν φτάσει δεν μπορεί να τα περιγράψει κανείς. Είναι μία τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης, πετυχημένη, γιατί έχει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στην Βουλή. Το περίφημο 41% είναι το αντεπιχείρημα στο να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση που κόστισε την ζωή σε 57 ανθρώπους. Ήμουν στο κύριο κομμάτι της Εξεταστικής, αποχώρησα με αίσθημα ντροπής, γι΄αυτό που έχει καταντήσει το ελληνικό κοινοβούλιο εξαιτίας το ότι η ΝΔ έχει 158 βουλευτές. Αυτά που έγιναν εκεί μέσα ήταν ντροπιαστικά. Πήγαν να κατηγορήσουν έναν νεκρό μηχανοδηγό γιατί έτσι μπορούσαν να αποδώσουν τις ευθύνες τους. Όλο αυτό ήταν ένα «σέρβις» στον κ. Καραμανλή για να φύγουν οι ευθύνες τις οποίες εντόπισε η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Στο έγγραφο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να διερευνηθεί από τη Βουλή το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου. Αυτό συνδέεται με την απουσία την τηλεδιοίκησης, που αν υπήρχε τώρα τα παιδιά θα ζούσαν» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι: «Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Όσο υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ μην περιμένετε Δικαιοσύνη. Όλο αυτό έχει στηθεί για να σωθεί ο Καραμανλής από το να γίνει προκαταρκτική εξέταση και ενδεχομένως να προχωρήσει η ποινική δικαιοσύνη. Δεν τον έβγαλα ένοχο. Είναι τόσο αλαζόνες που δεν θέλουν να γίνει αυτό που θα γινόταν για κάθε Έλληνα, να διερευνηθεί ποινικά η υπόθεση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments