Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Κίνηση συστράτευσης από Παπανδρέου – Η Κ.Ο. για τις διαφωνίες

ΠΑΣΟΚ: Κίνηση συστράτευσης από Παπανδρέου – Η Κ.Ο. για τις διαφωνίες

Πηγή Φωτογραφίας: [362341] ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην Κ.Ο. θα τεθούν οι διαφωνίες για τη στάση απέναντι στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

Κίνηση-μήνυμα για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ ήταν η δημόσια τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στο Κοινοβούλιο  για το νομοσχέδιο σχετικά με τα μη κρατικά ΑΕΙ. Με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν κινείται σε αυτόνομο πλαίσιο από αυτό που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού τάχθηκε κατά της νομοθέτησης χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος κι έκανε λόγο για «νομιμοποίηση ιδιωτικών πρωτοβουλιών»

Ο πρώην πρωθυπουργός αν και στο παρελθόν είχε υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση (όχι με τον τρόπο που την έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση) ξεκαθάρισε πως υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να πάψει το κράτος να αποποιείται της ευθύνης του για ρύθμιση ενός τομέα που ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν δεν έχεις κανόνες έχεις αυθαιρεσία».

«Είναι μεγάλο λάθος, που σπεύδει η κυβέρνηση να υποκύψει στις πιέσεις των λόμπι», τόνισε στην παρέμβασή του, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, πρώτον για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς να γνωρίζουμε τι ποιότητας πανεπιστήμια θα έρθουν, και, δεύτερον, διότι «είναι μεγάλες οι πιέσεις των λόμπι», διότι αφήσαμε αρρύθμιστα με απαγορεύσεις όλα αυτά τα μορφώματα τα φτιαχτούν.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθούν και τεράστιες ανισότητες και αδικίες, και «γι’ αυτούς τους λόγους, είναι αρκετό για να καταψηφίσεις το νομοσχέδιο».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η μοναδική διαφοροποίηση που έχει εκφραστεί επισήμως ως τώρα είναι αυτή της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία όμως έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες ότι δεν σκοπεύει να δημιουργήσει προβλήματα με τη στάση της. Μένει να φανεί αν υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που έχουν δεύτερες σκέψεις, που θα εκφραστούν στην επικείμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι επαφές που έχουν γίνει στο παρασκήνιο, όμως, δεν επιβεβαιώνουν καμία εικόνα κρίσης, δεδομένου ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρνητική στο θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ συνολικότερα αλλά στους όρους με τους οποίους νομοθετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ωστόσο, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, εδώ και αρκετές ημέρες ούτως ή άλλως, τόνιζαν σε όλους τους τόνους ότι η εικόνα “εσωτερικής διαμάχης” στο ΠΑΣΟΚ λόγω της καταψήφισης του νομοσχεδίου από τον Ανδρουλάκη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το απέδιδαν σε “επικοινωνιακό παιχνίδι” της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία είχε στρέψει τα πυρά της στο ΠΑΣΟΚ λόγω της απουσίας του “συριζαίου μπαμπούλα”. Η χαρακτηριστική αυτή φράση από έμπειρο στέλεχος αντιπροσωπεύει την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι η Πειραιώς προσπαθεί να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ σαν τον “νέο ΣΥΡΙΖΑ”, σαν ένα ανεύθυνο κόμμα διαμαρτυρίας, και να δώσει ένα στοιχείο “ιδεολογικής μάχης” στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments