SPOTLIGHTS

Τι έδωσαν οι Βρυξέλλες για να σταματήσουν τα αγροτικά μπλόκα

Τι έδωσαν οι Βρυξέλλες για να σταματήσουν τα αγροτικά μπλόκα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)

Οι αγρότες εντέλει αποχώρησαν, η ώρα της αναθεώρησης σήμανε. Η συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας των 27 τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε υπό την "πολιορκία" αγροτικών τρακτέρ στο κέντρο των Βρυξελλών

Οι αγρότες εντέλει αποχώρησαν, η ώρα της αναθεώρησης σήμανε. Η συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας των 27 τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε υπό την “πολιορκία” αγροτικών τρακτέρ στο κέντρο των Βρυξελλών. Και το αποτέλεσμα ήταν να ανακοινωθεί από τον (Πολωνό) Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και τον υπουργό Γεωργίας του προεδρεύοντος Βελγίου, Νταβίντ Κλαρινβάλ μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που παρακολουθούμε στον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα. Με άλλα λόγια, οι “27” έδωσαν το σύνθημα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σε κατεύθυνση λιγότερο “πράσινη”, λιγότερο γραφειοκρατική και κάπως περισσότερο προστατευτική.

Μολονότι οι κύριοι Βοϊτσεχόφσκι και Κλαρινβάλ καταδίκασαν ως “αντιπαραγωγική” την βίαιη συμπεριφορά που σημάδεψε τις κινητοποιήσεις των αγροτών, δεν μπόρεσαν παρά να αναγνωρίσουν σε μεγάλο βαθμό το δίκαιο των αιτημάτων τους, εφόσον, όπως είπε ο Επίτροπος Γεωργίας δεν αναφερόμαστε σε κάποια προνομιούχο ομάδα, αφού, χαρακτηριστικά, τρία εκατομμύρια αγρότες εγκατέλειψαν τον κλάδο σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Ήδη οι προτάσεις της Κομισιόν για αναθεώρηση της ΚΑΠ κινούνταν στην κατεύθυνση της “ευελιξίας” (λ.χ. σε ό,τι αφορά το ποσοστό υποχρεωτικής αγρανάπαυσης και την απλοποίηση των διαδικασιών), όμως οι 27 υπουργοί πλειοδότησαν, ζητώντας αντίστοιχες κινήσεις και για τη διατήρηση της οργανικής ύλης του εδάφους και την εναλλαγή καλλιεργειών, καθώς και προσαρμογή των στρατηγικών σχεδίων, καλύτερο συντονισμό των ελέγχων, επανεξέταση του άρθρου 120 της ΚΑΠ, καθώς και αύξηση της de minimis ενίσχυσης.

Οι δε εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, που έχουν κατεξοχήν εξοργίσει τους αγρότες της ανατολικής Ευρώπης, βρέθηκαν και αυτές στο κάδρο, με την πρόταση για ανακατεύθυνσή τους σε τρίτες χώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο με την Ουκρανία είναι πλεονασματικό για την ευρωπαϊκή πλευρά, στον αγροδιατροφικό τομέα οι εξαγωγές βρίσκονταν στα 6 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 25 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι δήλωσε μάλιστα ότι αν δεν υπήρχε η ουκρανική κρίση οι Ευρωπαίοι αγρότες θα είχαν προχωρήσει χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς στην “πράσινη μετάβαση”.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης: “Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των 27 έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.

Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ (καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών), ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Η Βελγική προεδρία έχει κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση της ΚΑΠ πρέπει να συνεχισθεί.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις αλλά και για δομικές αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας.

Αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, και ειδικότερα μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην συμμαχία των 9 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU MED 9), με μεθοδικό τρόπο, πιέζουμε ώστε να επιτύχουμε και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027”.

Σε χωριστή συνεδρίασή τους οι υπουργοί Γεωργίας Ελλάδας, Κροατίας, Φινλανδίας, Σουηδίας, Αυστρίας, Λιθουανίας, Τσεχίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, οι οποίοι προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμφώνησαν στην επείγουσα εφαρμογή των εξής μέτρων:

• Πιο ευέλικτοι όροι , ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1, 6, 7 και 8.

• Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.

• Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια) από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.

• Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.

• Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

• Όλες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για άλλα θέματα, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων των δυσμενών κλιματικών συνθηκών στη γεωργία και η ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων κανονισμών σχετικά με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments