Podcasts | Pagenews Politics #17

Νικολακόπουλος: Ενισχύουμε διαρκώς την εμφανή αστυνόμευση

Για τα καίρια θέματα του χαρτοφυλάκιού του μίλησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολάκοπουλος στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

01.03.2024 | 21:31

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Νικολακόπουλος: Ενισχύουμε διαρκώς την εμφανή αστυνόμευση

Για τα καίρια θέματα του χαρτοφυλάκιού του μίλησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολάκοπουλος στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Για τα καίρια θέματα του χαρτοφυλάκιού του μίλησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολάκοπουλος στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Πιο ειδικά, αναφερόμενος στην έξαρση της παραβατικότητας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε  πως «η νεανική παραβατικότητα είναι ένα σύνθετο θέμα με βαθιές ρίζες και προφανώς, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλους φορείς και με άλλα υπουργεία. Η Αστυνομία παρεμβαίνει σε ένα τελικό στάδιο, εκεί όπου εμφανίζονται τα κρούσματα παιδικής παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την παρουσία της Αστυνομίας στα σημεία εκείνα, στα οποία εμφανίζονται αυξημένα περιστατικά. Μα πάνω από όλα, θέλουμε να συνεργαστούμε και με άλλους φορείς για να λύσουμε τα αίτια, για να δούμε πώς μπορούμε να προλάβουμε τέτοια περιστατικά. Και ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς, προκειμένου, όχι μόνο να αναλύσουν τα αίτια, αλλά να σχεδιάσουν πολιτικές και δράσεις. Ενισχύουμε την εμφανή αστυνόμευση στα σημεία εκείνα όπου χρειάζεται και συνεργαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα».

Κληθείς να απαντήσει για το αν θα υπάρξουν περαιτέρω ενισχύσεις σε αστυνομικά τμήματα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως «αυτό ξεκίνησε από την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ενισχύουμε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό συμβαίνει λόγου χάριν στην Άμεση Δράση ή στην Τροχαία. Αυτό το επιτυγχάνουμε με το να επιστρέφουν στις υπηρεσίες της πρώτης γραμμής οι αστυνομικοί που είχαν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες. Θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό του Έλληνα αστυνομικού. Και θα δώσουμε κίνητρα, οικονομικά και άλλα, στους αστυνομικούς που θα ενταχθούν σε υπηρεσίες της πρώτης γραμμής. Θα ανταμείβουμε τον αστυνομικό, που υπηρετεί στην πρώτη γραμμή. Θέλουμε να δώσουμε στον πολίτη να καταλάβει πως ο αστυνομικός θα είναι δίπλα του».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια της συνέντευξής του στην κ. Σοφία Χύτου, σχετικά με τους στόχους για τα σωφρονιστικά καταστήματα, ο κύριος Νικολακόπουλος απάντησε: «Έχω προσωπική εικόνα και μιλάω με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και με τους κρατουμένους. Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού το αντιμετωπίζουμε σε πρώτη φάση με μια καλύτερη κατανομή του αριθμού των κρατουμένων, μέσα από τη δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων. Δρομολογούμε τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Ο σκοπός είναι να ξεκινήσουμε τις σχετικές εργασίες μέσα στην επόμενη διετία. Ένα σωφρονιστικό κατάστημα φτιάχνεται στην Κρήτη και προχωράμε για ακόμα δύο. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινών.  Τέτοια είναι η ηλεκτρονική επιτήρηση και η κοινωφελής εργασία. Το σωφρονιστικό σύστημα έχει δεχθεί πολύ μεγάλο αριθμό κρατουμένων. Οι εναλλακτικοί τρόποι μπορούν να οδηγήσουν σε αποσυμφόρηση των φυλακών. Αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικότητα το ζήτημα του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα».

«Πρέπει να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη», συνέχισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε «Και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και λειτουργεί και η Αστυνομία. Υπάρχουν αστυνομικοί, σε εμφανή σημεία, που με τη στάση τους συμβάλλουν στην πρόληψη της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Από την πλευρά μας, δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση των κρατουμένων. Και υπάρχει και ένα πρόγραμμα συνεργασίας με την ΔΥΠΑ, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αρτιότερη επανένταξη των κρατουμένων στην αγορά εργασίας».

Αναφερόμενος, τέλος, στο εάν μπορεί να υπάρξουν και πάλι τρομοκρατικά κρούσματα, ο κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος ήταν σαφής, λέγοντας: «Μας προβληματίζει πάντοτε το φαινόμενο της τρομοκρατίας και ερευνούμε όλα τα στοιχεία. Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους να αναβιώσουν ένα νέο κύκλο τρομοκρατίας. Το εκδηλώνουν με ορισμένες πράξεις. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και στόχος μας παραμένει να οδηγήσουμε τους υπαίτιους ενώπιον της δικαιοσύνης».