Πολιτική

Βήμα προς την καινοτομία και τον “έξυπνο στρατό”

Βήμα προς την καινοτομία και τον “έξυπνο στρατό”

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ 111η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)

Το νομοσχέδιο προωθείται και παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Νίκο Δένδια.

Το νομοσχέδιο για την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις παρουσίασε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι έχει η έρθει η ώρα να συνδέσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με την καινοτομία και να τις συντονίσουμε με τις απαιτήσεις των καιρών και δη στην εφαρμογή της τεχνολογίας και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Ο κ. Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αφορά “μια νέα φάση στην Ατζέντα 2030 των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή την εισαγωγή της καινοτομίας”. Αναφερόμενος στο Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας, ο κ. Δένδιας είπε πως θα ενώσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με τις νέες τεχνολογίες και το οικοσύστημα των ελληνικών αμυντικών επιχειρήσεων, ενώ για την προστασία όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του ελληνικού δημόσιου τομέα γενικότερα από τις απειλές της νέας εποχής, θα δημιουργηθεί Ειδικό Γραφείο Κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το Νομοσχέδιο με τίτλο «Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και λοιπές διατάξεις» χωρίζεται σε τρεις τομείς:

α. Την έρευνα και την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις με την ίδρυση του «Ελληνικού Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ).

β. Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

γ. Τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εντός των επόμενων μηνών θα καταρτιστεί ειδικό νομοσχέδιο για την προσαρμογή της στρατιωτικής θητείας στο φινλανδικό μοντέλο. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η συνεχής επανεκπαίδευση και η παροχή ψηφιακών δεξιοτήτων ώστε οι νεοσύλλεκτοι να μπορούν να χειρίζονται τα συστήματα που δημιουργούνται από τις αμυντικές καινοτομίες. Παρόλο που τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έχουν κεντρικό ρόλο στον σύγχρονο πόλεμο, πιστεύεται ότι η τεχνολογική καινοτομία μπορεί επίσης να δώσει απαντήσεις στα συστήματα ανίχνευσης και προειδοποίησης στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Η ανάπτυξη του ΕΛΚΑΚ βασίζεται σε υφιστάμενα πρότυπα παρόμοιων εταιρειών που εργάζονται για τα υπουργεία Άμυνας στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ΕΛΚΑΚ έχει συσταθεί ως ανώνυμη εταιρεία με όλα τα αρμόδια διοικητικά όργανα, ανήκει κατά 67% στο Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 33% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Το ΕΛΚΑΚ λαμβάνει αιτήματα από δημόσιους λειτουργούς που υποδεικνύουν συγκεκριμένη επιχειρησιακή ανάγκη, η οποία είναι μπορεί να καλυφθεί από φορείς του οικοσυστήματος της καινοτομίας και προτείνει τεχνική λύση. 

Ο νόμος που εγκρίθηκε χθες προβλέπει, επίσης, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Σκοπός είναι η ανάδειξή τους σε κέντρα αριστείας. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούν να χορηγούν διδακτορικά και να εκπονούν μάλιστα κάποια από αυτά σε συνεργασία με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες. Προβλέπεται, ακόμη, η σύσταση κοινού σώματος πληροφορικής και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και να καταρτιστούν τα στελέχη στις σχετικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα συσταθεί και Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Τμήμα Αναλυτικής Δεδομένων (Big Data).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments