Πολιτική

Εβδομάδα μάχης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Εβδομάδα μάχης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: [367071] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η αντιπολίτευση υψώνει τη σημαία του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Σε εβδομάδα σκληρής μάχης εισέρχονται φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες για να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Όπως εκτιμούν οι αντιδρώντες, η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος με σκοπό να προχωρήσει σε έμμεση ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρει ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν παραβιάζει το Σύνταγμα» και τονίζει πως «στην Ελλάδα τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η ναυαρχίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε σενάριο». Αναφέρεται στη διάκριση μεταξύ των κολεγίων «που λειτουργούν νόμιμα, με αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχουν στους σπουδαστές τους πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα», τονίζει πως «η μεταλυκειακή αγορά είναι εντελώς αρρύθμιστη σήμερα» και επισημαίνει «πως με το νομοσχέδιο για την ίδρυση των παραρτημάτων και μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, προσφέρουμε στους φοιτητές τους και πλήρη ακαδημαϊκά δικαιώματα».

Το τελικό κείμενο του επίμαχου νομοσχεδίου πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, Λευτέρης Κτιστάκης. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή έγινε δεκτό επί της αρχής από την επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, με τις ψήφους μόνον της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της, το σύνολο της αντιπολίτευσης επιχείρησε να αναδείξει τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν για «πανεπιστήμια σούπερ μάρκετ με τη μέθοδο του franchise», όπως και για «εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης μέσω συναλλαγών της κυβέρνησης με κολεγιάρχες και funds».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος τομεάρχης της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνος Ρήγας, αναφέρει πως «η κυβέρνηση, με το σχέδιο που παρουσίασε, προβλέπει ξεκάθαρα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραβιάζοντας κατάφωρα το αρ. 16 του Συντάγματος. Φέρνει δίδακτρα από την “πίσω πόρτα”. Δηλώνει πως θα καθιερώσει νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που αυξάνει εκθετικά τον αριθμό εξετάσεων στο λύκειο, ενισχύει τη διαπλοκή και ευνοεί τα ιδιωτικά σχολεία». Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν πως συμμετέχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, μιλώντας για παραβίαση του Συντάγματος. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημοσιοποιήσει τη δική του πρόταση για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Από τη μεριά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Στέφανος Παραστατίδης είπε πως η κυβέρνηση παριστάνει ότι επιζητά συναίνεση, ενώ στην πραγματικότητα την τορπιλίζει. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στριμώχνει στο νομοσχέδιο ένα κεφάλαιο το οποίο ξέρει ότι αποτελεί αιτία σύγκρουσης, μαζί με διατάξεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αντί να φέρει δύο διαφορετικά νομοσχέδια: «Δεν πιστεύετε στο διάλογο, δεν πιστεύετε στις συναινέσεις, δεν πιστεύετε στις ανεξάρτητες αρχές, δεν πιστεύετε στο Σύνταγμα. Πιστεύετε όμως στο θεό του συμφέροντος, όχι του εθνικού» είπε ο κ. Παραστατίδης.

Σε υψηλούς τόνους από το ΚΚΕ, επισημαίνουν πως «τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου αποδεικνύουν περίτρανα ότι πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών, για υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων, για επιβολή νέων όρων εμπορευματοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Γι’ αυτό, το δίκαιο αίτημα “να μην κατατεθεί” πρέπει να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά σε πανεπιστήμια, σχολεία και σχολές και συνολικά σε όλη την κοινωνία».

Από τη Νέα Αριστερά τονίζουν πως «η ίδρυση ιδιωτικών σχολών οδηγεί στον μαρασμό του δημόσιου πανεπιστημίου και στην κατάρρευση των πανεπιστημίων στην περιφέρεια. Δημιουργεί φοιτητές δύο ταχυτήτων, υποβαθμίζει την παραγόμενη γνώση και την έρευνα. Οι σημερινές ντρίπλες του υπουργού Παιδείας δεν θα κάμψουν τον αγώνα για ένα αναβαθμισμένο δημοκρατικό, ισχυρό, δημόσιο πανεπιστήμιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments