Πολιτική

Μη κρατικά ΑΕΙ: Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

Μη κρατικά ΑΕΙ: Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση

Πηγή Φωτογραφίας: [367781] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη προκαλεί συγκρούσεις τόσο μεταξύ κομμάτων και κυβέρνησης, όσο και στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, όπου ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης «βομβαρδίζουν» την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «ξεπούλημα» της δημόσιας παιδείας στα συμφέροντα «κολλητών» της, την ίδια ώρα που η πρόταση του κ. Αλέξη Χαρίτση να καταθέσουν από κοινού τα προοδευτικά κόμματα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με την αιτιολογία ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα», προκαλεί προστριβές με τους παλαιούς του συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητά μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, συνεχίζει να απαντά “ναι μεν, αλλά”, με προηγούμενη τροπολογία στο άρθρο 16 του κειμένου του Συντάγματος.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε στην αντιπολίτευση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι δεν θα ανεχθεί “καμία ρήξη” και έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία της Παρασκευής επί του νομοσχεδίου.

Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα, το Κοινοβούλιο πρόκειται να μετατραπεί σε πεδίο, όπου θα διεξαχθεί η “μητέρα των μαχών” με ομιλίες πολιτικών αρχηγών. Οι φοιτητές θα διοργανώσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης στις 12.00 μ.μ. στα Προπύλαια, κορυφώνοντας την αντίδρασή τους και “βυθίζοντας” για άλλη μια φορά την Αθήνα στην ταλαιπωρία, καθώς η πανεπιστημιακή κοινότητα παραμένει στο πλευρό τους.

Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη αμφισβητούν την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Νωρίτερα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ απέρριψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Φάμελλος: Η κυβέρνηση βαπτίζει το κρέας ψάρι

Για προσπάθεια αντισυνταγματικής μεθόδευσης, καταστρατήγησης του Συντάγματος με απροκάλυπτα χαρακτηριστικά, εκ μέρους της κυβέρνησης, μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος πήρε το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, υπερασπιζόμενος την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η κυβέρνηση έχει «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας» όταν προσπαθεί να μας πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, «εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις καθώς δεν τα ονομάζει ιδιωτικά αλλά μη κρατικά και πως επιδιώκει την «ανωτατοποίηση των κολεγίων του ενός ορόφου». «Για να μας πείσετε, ο κ. Πιερρακάκης μας είπε ότι το Σύνταγμα δεν είναι τοτέμ», είπε, ρωτώντας γιατί, εφόσον μπορεί να γίνει μια τέτοια ερμηνεία του Συντάγματος, δεν προχωρούσε τόσα χρόνια η κυβέρνηση τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τόνισε ότι η απάντηση είναι ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, για να υπογραμμίσει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν χωρεί καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Είπε ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 και διαστρεβλώνει το νόημα του και πως «για να τακτοποιήσετε κολλητούς και να παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι».

Ανδρουλάκης: Όχι σε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων

Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης,   υπογράμμισε σχετικά με τη στάση του κινήματος επί του νομοσχεδίου Πιερρακάκη ότι «το καθαρό μας “όχι” έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων. Θα θέσω δύο απλά ερωτήματα στον Υπουργό Παιδείας και στον κ. Μητσοτάκη:

Ψηφίζεται ένας νόμος την Παρασκευή. Πώς είναι δυνατόν εδώ και δύο χρόνια αυτοί που ενδιαφέρονται – βάσει αυτού του νόμου – να ιδρύσουν ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, να έχουν ήδη κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα; Άρα, ήξεραν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει σε συνταγματική αναθεώρηση, – όπως ο ίδιος υποστήριζε τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα έχει αλλάξει θέση-, αλλά θα πάει απευθείας σε νόμο, ο οποίος θα τους επιτρέπει να κάνουν συγκεκριμένες κερδοσκοπικές επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments