Τεχνολογία

Πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη σχεδιάζουν Κίνα και Ρωσία

Πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη σχεδιάζουν Κίνα και Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Glowing moonlight illuminates orbiting planet sphere in space generated by AI

Θα παράγει ενέργεια για τη λειτουργία μιας μεγάλης επανδρωμένης βάσης που έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν σύντομα στον δορυφόρο της Γης οι δύο υπερδυνάμεις

Η Κίνα και η Ρωσία σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας: αυτό δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ, επικεφαλής της Roscosmos, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας. Το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν το 2021 την απόφασή τους να συνεργαστούν για την κατασκευή μιας μόνιμα επανδρωμένης βάσης στον νότιο πόλο της Σελήνης. Η βάση έχει λάβει την ονομασία «Διεθνής Σεληνιακός Σταθμός Ερευνας» (ILRS) αφού Ρωσία και Κίνα αποφάσισαν να επιτρέψουν τη συμμετοχή σε αυτό το πρότζεκτ διαφόρων χωρών που έχουν διαστημική στόχευση και δεν βρίσκονται σε συνεργασία ή υπό την επιρροή τής εδώ και χρόνια διαστημικής συμμαχίας των ΗΠΑ με την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τον Καναδά. 

Διάφορες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα και η Νότια Αφρική έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στον ILRS. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, Κίνα και Ρωσία έχουν θέσει στόχο η βάση αυτή να είναι έτοιμη σε περίπου μια δεκαετία από σήμερα. 

«Σήμερα εξετάζουμε σοβαρά ένα έργο –κάπου στο τέλος του 2033-2035– για την παράδοση και εγκατάσταση μιας μονάδας ισχύος στη σεληνιακή επιφάνεια μαζί με τους κινέζους συναδέλφους μας» δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Μπορίσοφ, πρώην υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας, είπε ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν όπως πρέπει μελλοντικούς ανθρώπινους οικισμούς στη Σελήνη και ότι μόνο οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα είναι σε θέση να εγγυηθούν μια σταθερή παροχή ενέργειας. Είπε επίσης ότι η Ρωσία επιδιώκει να κατασκευάσει ένα πυρηνοκίνητο διαστημόπλοιο μεταφοράς φορτίων αλλά δεν έχει ακόμη επιλυθεί το ζήτημα ψύξης του αντιδραστήρα του. «Δουλεύουμε πράγματι σε ένα διαστημικό ρυμουλκό. Αυτή η τεράστια, κυκλώπεια δομή θα είναι σε θέση, χάρη σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και στροβίλους υψηλής ισχύος, να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μία τροχιά στην άλλη, να συλλέγει διαστημικά σκουπίδια και να συμμετέχει σε πολλές άλλες εφαρμογές», είπε ο Μπορίσοφ 

Πολυχρηστική βάση Ο ILRS μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί τη δεκαετία του 2030 αλλά Ρωσία και Κίνα θεωρούν ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα θα είναι πλήρως λειτουργικός σε περίπου 20 έτη. Εκτός δηλαδή από το να φιλοξενεί κάποιους αστροναύτες και να γίνονται διάφορες εργασίες και έρευνες, να μπορεί η εγκατάσταση αυτή να χρησιμοποιηθεί και ως βάση εκτόξευσης για επανδρωμένες αποστολές σε πλανήτες η άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος. Το πρότζεκτ αυτό καταγράφεται πλέον ως αντίπαλος του αμερικανικού προγράμματος Artemis, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι για τη διεξαγωγή έρευνας, την ανάπτυξη και τη δοκιμή τεχνολογιών για αποστολές στον Αρη. Η NASA διερευνά επίσης τη δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων πυρηνικής ενέργειας στην επιφάνεια της Σελήνης για την παροχή ενέργειας στις βάσεις της. Αν και η Σοβιετική Ενωση ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που έβαλε έναν δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη και έστειλε άνθρωπο στο Διάστημα, το σύγχρονο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας έχει περιορισμένους οικονομικούς και τεχνικούς πόρους, μικρό αριθμό υπό εξέλιξη αποστολών και αρκετές αποτυχίες τα τελευταία χρόνια. Η ρωσική σεληνάκατος του Luna-25 δεν κατάφερε το 2023 να πατήσει στο έδαφος του φεγγαριού, σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα στις διαστημικές φιλοδοξίες του Κρεμλίνου. Ηταν η πρώτη αποστολή της Μόσχας στη Σελήνη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Ωστόσο η Κίνα πιστεύει ότι η πολύχρονη διαστημική πείρα της Ρωσίας σε συνδυασμό με τους δικούς της οικονομικούς πόρους θα καταστήσει επιτυχημένη τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αν και η Κίνα ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια το δικό της διαστημικό πρόγραμμα, η πρόοδός της είναι εντυπωσιακή και ουσιαστικά αποτελεί το αντίπαλο δέος της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, έχοντας μάλιστα πολύ σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Η Κίνα κατασκεύασε σε χρόνο ρεκόρ έναν επανδρωμένο διαστημικό σταθμό, προσγείωσε ένα ρομποτικό ρόβερ στον Αρη και το 2019 έγινε η πρώτη χώρα που έκανε έστειλε ρομπότ εξερεύνησης στην αθέατη πλευρά του Σελήνης. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει πει ότι η μετατροπή της Κίνας σε διαστημική δύναμη είναι το «αιώνιο όνειρο» του έθνους. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments