ΑΠΟΨΕΙΣ

Το τριπλό στοίχημα εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη

Το τριπλό στοίχημα εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γράφει στο pagenews.gr ο Ιωάννης Γιάτσιος, Βουλευτής Γρεβενών Νέα Δημοκρατία

Αναμφίβολα, ένα από τα ζητήματα που απασχολεί και προβληματίζει όλο και περισσότερο την Ελληνική κοινωνία είναι αυτό της ασφάλειας. Ο τρόπος που ο πολίτης, αλλά και το κράτος εκλαμβάνουν την ασφάλεια, είναι τριπλός. Είναι καταρχάς η έννοια της Εθνικής Ασφάλειας, δηλαδή της άμυνας της χώρας σε ξένες και όχι μόνο απειλές που στρέφονται κατά της πολιτείας και του έθνους. Ακολουθεί το αίσθημα της ασφάλειας στην καθημερινότητα, δηλαδή η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και τέλος, η προστασία εναντίον φυσικών καταστροφών και άλλων κινδύνων που εμπίπτουν ευθύνη της πολιτικής προστασίας.

Η ασφάλεια, σε κάθε έκφανση και με κάθε ερμηνεία της αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένης της δύσκολης γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, αλλά και των διαθέσεων των γειτόνων μας, σε συνδυασμό πάντα με τις συρράξεις που λαμβάνουν χώρα γύρω μας η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη σύναψη νέων και την ανανέωση ήδη υπαρχόντων συμμαχιών και σε αμυντική θωράκιση μέσω στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων  που ανταποκρίνονται στο σύγχρονο πολυσύνθετο πεδίο της μάχης. Πέραν από τις δαπάνες για νέα εξοπλιστικά, η κυβέρνηση φρόντισε και για τη βελτίωση των απολαβών του έμψυχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο και έμπρακτα τον καταλυτικό τους ρόλο στην άμυνα της χώρας.

Το πεδίο της αίσθησης ασφάλειας του πολίτη είναι πλέον πιο περίπλοκο και πολυσύνθετο από ποτέ. Εκτός από τα κλασικές μορφές εγκληματικότητας και ανομίας που υπάρχουν ανεξαιρέτως σε όλες τις κοινωνίες, ήρθαν πιο πρόσφατα να προστεθούν και άλλες μορφές, όπως η έμφυλη βία και η εγκληματικότητα των ανηλίκων. Ιδιαίτερα η τελευταία είναι ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο της εποχής το οποίο σχετίζεται πολύ στενά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκκινεί και πυροδοτείται από τα social media, όπου οι νέοι παρακολουθούν περιστατικά βίας σε άλλες γωνιές του κόσμου και επιδιώκουν να τα μιμηθούν, αλλά και τροφοδοτείται από τα ίδια δίκτυα καθώς εκεί ανεβάζουν τις έκνομες πράξεις τους. Βάσει αυτού αντιλαμβανόμαστε ότι για τη αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων απαιτείται η συνεργασία διαφορετικών τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο των αστυνομικών στο πεδίο, αλλά και στελεχών του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Επίσης, η περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός, όσο αυξάνεται η χρήση των νέων τεχνολογιών για την ρύθμιση των διαφόρων υποθέσεων των πολιτών με το κράτος, τόσο περισσότεροι αστυνομικοί θα απελευθερώνονται από τις υποχρεώσεις του γραφείο και θα επιστρέφουν στον δρόμο. Η καλύτερη κατανομή τους και η βέλτιστη αξιοποίηση της θα έχουν θετικά αποτελέσματα στη καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ως εκ τούτου στην αύξηση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη.

Τέλος, αναφορικά με την ασφάλεια που αισθάνεται ο πολίτης απέναντι στις φυσικές καταστροφές και τους λοιπούς σχετικούς κινδύνους, θα είναι πλεονασμός να αναφέρω για ακόμα μια φορά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί αυτή η κυβέρνηση και το πώς έχει προσαρμοστεί ο κρατικός μηχανισμός σε σύντομο χρονικό διάστημα στην νέα κλιματική πραγματικότητα που πλέον βιώνουμε. Ενδεικτικά όμως θα ήθελα να σταθώ στην πιο πρόσφατη εξέλιξη, δηλαδή την απόκτηση από την χώρα μας 7 νέων, τελευταίας γενιάς πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair , μέσα από μια συμφωνία πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών – Μελών. Πρόκειται για 7 Canadair CL-515: Πέντε αμφίβια μεσαίου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία θα πληρωθούν μέσω ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων της επόμενης περιόδου, και άλλα 2 όμοια αεροσκάφη που η Ελλάδα θα προμηθευτεί μέσω του προγράμματος RescEU. Το σχετικό νομοσχέδιο έρχεται εντός των επομένων ημερών στην Βουλή από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Τα Μεσογειακά δάση βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας να εξοπλιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να τα σώσουμε! Η προστασία των δασών λαμβάνει άλλη διάσταση στα Γρεβενά, καθώς ζούμε μέσα και μέσα από το δάσος και το δάσος είναι η ψυχή μας!

*Ο Ιωάννης Γιάτσιος  είναι Βουλευτής Γρεβενών Νέα Δημοκρατία

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments