Ελλάδα

Προς το τέλος οδεύουν οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια

Προς το τέλος οδεύουν οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι σχολές επιστρέφουν στις δια ζώσης διαλέξεις.

Οι φοιτητές βρίσκονται σε πορεία επιστροφής στα κανονικά τους μαθήματα από την ερχόμενη Τρίτη, μετά από δύο και πλέον μήνες κατάληψης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι παύουν να πραγματοποιούν μια σειρά από γενικές συνελεύσεις, καθώς οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις εγκαταλείπουν τις καταλήψεις. Κάποιες συνελεύσεις παρουσιάζουν μικρότερη συμμετοχή.

Πιο ειδικά, από τα τμήματα και τις σχολές που βρίσκονταν υπό κατάληψη (υπήρχαν περίπου 200 τμήματα και σχολές στο αποκορύφωμα της κινητοποίησης), τα περισσότερα από αυτά τερμάτισαν τις καταλήψεις τους χθες. Μάλιστα, ο φοιτητικός σύλλογος, ο οποίος συνεχίζει την κατάληψη των προπτυχιακών τμημάτων, αναμένεται να επαναλάβει την Τρίτη και να επιστρέψει στα δια ζώσης μαθήματα.

Η κατάληψη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών επίσης φτάνει στο τέλος της. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τελούν υπό κατάληψη τα τμήματα Πληροφορικής, Γεωπονίας, Πολιτικών Μηχανικών, Βιολογίας και Φυσικής, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πατρών μόνο το τμήμα Μαθηματικών. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο όπου όλα τα τμήματα τελούν υπό κατάληψη. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, την περασμένη Τετάρτη έληξε η κατάληψη όλων των σχολών.

Προφανώς, ο κύριος λόγος της κινητοποίησης των φοιτητών ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, μη πανεπιστημιακά ιδρύματα στο Κοινοβούλιο. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σαφές ότι οι φοιτητές είναι κουρασμένοι και θέλουν να επιστρέψουν στα μαθήματά τους. Επομένως, δεδομένης της κόπωσης των φοιτητών, οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορούν να επιμείνουν σε μια σκληρή γραμμή κινητοποιήσεων, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Προσαγωγές και συλλήψεις στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών

Την ίδια στιγμή, αστυνομική επιχείρηση πραγματοποίησε σήμερα το πρωί η ΕΛΑΣ σε χώρους της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου και ειδικότερα στις φοιτητικές εστίες, μετά το μπαράζ εμπρησμών οχημάτων που έγινε στην περιοχή.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση η αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο προκαταρκτικής δικογραφίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές οι τρεις προσαγωγές που έγιναν μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για μια 30χρονη Σουηδή, έναν 35χρονο Αργεντίνο και έναν 38χρονο Έλληνα οι οποίοι πλέον κρατούνται από την Ελληνική Αστυνομία για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε βάρος τους υπέβαλε μήνυση ο αντιπρύτανης.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε γίνει εμπρηστική επίθεση σε σχολικά λεωφορεία και ΙΧ στην ευρύτερη περιοχή που λίγο έλειψε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο ότι οι δράστες πιθανότατα να είχαν ως ορμητήριο την Πανεπιστημιούπολη, εκμεταλλευόμενοι την χαλαρότητα που επικρατούσε στους πανεπιστημιακούς χώρους σε συνέχεια των καταλήψεων.

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εκτενείς ελέγχους σε δωμάτια φοιτητικής εστίας όπου εντόπισαν, μεταξύ άλλων, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κράνη, ρόπαλα, μπουκάλια ενώ προχώρησαν στην προσαγωγή τριών ατόμων εκ των οποίων οι δύο είναι αλλοδαποί, ένας άνδρας από την Αργεντινή με ιταλικό διαβατήριο και μια γυναίκα από την Σουηδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments