Πολιτική

Βία στα πανεπιστήμια: Στο ίδιο έργο θεατές;

Βία στα πανεπιστήμια: Στο ίδιο έργο θεατές;

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ανάγκη για σταθερή φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων από την ΕΛ.ΑΣ.

Η παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας τόσο στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου όσο και στο βιολογικό Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν ένα θετικό γεγονός. Και οι δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα επαναληφθούν αν χρειαστεί ήταν εξίσου θετικές.

Βέβαια, και πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, υπήρξε παρόμοια παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της οποίας ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν καδρόνια, κράνη και κοκτέιλ μολότοφ. Σταδιακά, όμως, η κατάσταση στους πανεπιστημιακούς χώρους επέστρεψε στην προηγούμενη σύγχυση, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ενώ είναι γνωστό πως τα περίφημα πάρτι τα οποία καταλήγουν σε βανδαλισμούς, προσπορίζουν εισόδημα σε επιτήδειους του «χώρου». Αυτά τα έχουμε πει, αλλά τελικά επικρατεί η νοοτροπία «τι θες και τα ψάχνεις τώρα;» Αυτήν την αντίληψη ας την υποστηρίξουν και στους κυρ-Παντελήδες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται τις πρωινές ώρες, μετά από τα διαβόητα πάρτι.

Προφανώς, αυτό το πρόβλημα, το οποίο διαρκεί περίπου 40 χρόνια, δεν θα λυθεί με την περιστασιακή επιδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Από την άλλη πλευρά, η επανάληψη του περίφημου διαλόγου με τα “παιδιά” έχει καταντήσει γραφική και προδήλως αδιέξοδη. Προφανώς, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με κοκτέιλ μολότοφ.

Επομένως, ο μόνος τρόπος που απομένει είναι η μέθοδος της συνεχούς ασφάλειας των πανεπιστημιακών χώρων από την Ελληνική Αστυνομία, και όχι βέβαια από κάποια ιδιωτική εταιρεία security. Ποια μορφή θα πάρει αυτή η φύλαξη είναι προ συζήτηση. Άλλες λύσεις θα οδηγήσουν στην επιμονή του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός  χθες δήλωσε  πως «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής σε πανεπιστημιακούς χώρους». Λησμονεί πως η κυβέρνηση του βρίσκεται στη δεύτερη τετραετία της και ως εκ τούτου η χρήση του μέλλοντος διαρκείας δεν ακούγεται πειστικά. Τέτοιας κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα, όσοι ψήφισαν και στήριξαν το κυβερνών κόμμα, θα περίμεναν να είχαν αντιμετωπιστεί ριζικά στην πρώτη τετραετία. Όμως μέσα σε ένα εξάμηνο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πέρασαν τέσσερις υπουργοί. Τι να κάνουν τα στελέχη της Αστυνομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments