Οικονομία

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, εκτιμά ο κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και έχει καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην “Ναυτεμπορική” και τον δημοσιογράφο Μ. Ψύλλο, ο ντε Γκίντος επισημαίνει πως “η Ελλάδα αποκομίζει τα οφέλη των πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης, τα οποία ήταν πράγματι πολύ σκληρά, καθώς οι Έλληνες πέρασαν πολλές δυσκολίες και έκαναν τεράστιες θυσίες»

Σε σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Ισπανός τραπεζίτης τονίζει ότι «είναι πολύ πιο ανθεκτικό σε σχέση με έξι ή επτά χρόνια πριν. Όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση από ό,τι στο παρελθόν, πρέπει να συνεχίσουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους».

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν τον προσεχή Ιούνιο: «Είναι σαφές πως έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αλλά ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών είναι πιο ανθεκτικός και γι’ αυτό πρέπει να περιμένουμε», τονίζει με έμφαση.

Σύμφωνα με τον ντε Γκίντος, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού, γνωστές και ως ποσοτική χαλάρωση (QE), αποτέλεσαν μεν  απάντηση σε μια έκτακτη κατάσταση, αλλά θα εξακολουθήσει να αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης μας. Και αν τη χρειαστούμε, μπορούμε τη χρησιμοποιήσουμε και πάλι».

Αναφορικά με το αν η ΕΚΤ εξαρτάται, σε τελικό βαθμό, από την πορεία της Fed, ο Λουίς ντε  Γκίντος υπογραμμίζει: «Εξαρτόμαστε από τα στοιχεία και όχι από τη Fed, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ…Οσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιθυμεί να αναφερθεί  στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν ασχολείται με την πολιτική. «Δεν σχολιάζουμε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής άλλων χωρών, τονίζει. Αναφορικά πάντως με τις επικείμενες ευρωεκλογές σημειώνει ότι η ΕΚΤ «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διαχειριστεί ό,τι αποφασίσουν οι διάφορες κοινωνίες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments