Ελλάδα

Έντονα αντιδρούν οι λογοθεραπευτές στην εξαίρεσή τους από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Έντονα αντιδρούν οι λογοθεραπευτές στην εξαίρεσή τους από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι λογοθεραπευτές που απασχολούνται σε νοσοκομειακές δομές έχουν άμεση και στενή επαφή με ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, Κλινικές Covid‐19 αλλά και άλλα τμήματα, όπως ΜΕΝΝ, Νευρολογικές, Νευροχειρουργικές, Παιδιατρικές, Παιδοψυχιατρικές, Παιδοχειρουργικές, Παθολογικές, Ογκολογικές, Ψυχιατρικές και Γηριατρικές.

Εντονα αντιδρούν οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές στην εξαίρεσή τους από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που έλαβαν υγειονομικοί άλλων ειδικοτήτων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους, η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα, προβλέπει ότι συναφείς ειδικότητες, όπως οι εργοθεραπευτές και οι φυσικοθεραπευτές που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και δομές, δικαιούνται το επίδομα, όχι όμως οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές.

«Οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά πως οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους ίδιους λοιμωξιογόνους παράγοντες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από συνθήκες που εγκυμονούν τους ίδιους κινδύνους με αυτούς που αντιμετωπίζουν άλλες ειδικότητες οι οποίες ορίστηκαν ως δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος», τονίζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής Κώστας Ρόγκας. Οι λογοθεραπευτές που απασχολούνται σε νοσοκομειακές δομές έχουν άμεση και στενή επαφή με ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, Κλινικές Covid‐19 αλλά και άλλα τμήματα, όπως ΜΕΝΝ, Νευρολογικές, Νευροχειρουργικές, Παιδιατρικές, Παιδοψυχιατρικές, Παιδοχειρουργικές, Παθολογικές, Ογκολογικές, Ψυχιατρικές και Γηριατρικές. Αξιολογούν και παρεμβαίνουν θεραπευτικά σε ενήλικες και παιδιά που αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, όπως αυτά της σιτιστικής, στοματικής και φωνητικής λειτουργικότητας. Κατά πλειονότητα, υποστηρίζουν, απασχολούνται στα ίδια περιστατικά με τους συναδέλφους τους εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές.

«Με πολιτική απόφαση διαχωρίζονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας σε υπαλλήλους διαφορετικών ταχυτήτων, όταν μάλιστα οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές εργάζονται στον ίδιο χώρο με τους ίδιους ασθενείς με όλες τις άλλες ειδικότητες. Οι αρμόδιοι όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές λόγω της φύσης των θεραπειών διατρέχουν καθημερινά σοβαρούς κινδύνους. Ερχονται σε άμεση και στενή επαφή με τους ασθενείς αφού για να παρέμβει ένας λογοθεραπευτής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ζητήματα φωνολογικά, λόγου, κατάποσης ή σίτισης δεν υπάρχει άλλος τρόπος», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής Γεωργία Κόλλια. Ηδη έχει αποσταλεί επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την οποία ο κλάδος απαιτεί την ένταξη στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Οι νοσοκομειακοί λογοθεραπευτές επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα ενώ δεν αποκλείουν και δικαστική προσφυγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments