Πολιτική

Η αμυντική θωράκιση ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η αμυντική θωράκιση ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [367631] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής θωράκισης.

Μετά από ένα μπαράζ νομοθετημάτων – ομόφυλα ζευγάρια, μη κρατικά πανεπιστήμια και νέος ποινικός κώδικας – η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε καθημερινά ζητήματα όπως η ακρίβεια, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών της και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στη γαλάζια βάση ενόψει των ευρωεκλογών αναφορικά με την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας.

Καθώς απομένουν 80+2 ημέρες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάρτιση της λίστας των γαλάζιων υποψηφίων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα 15 ονόματα υποψηφίων, πλην των νυν ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελίζας Βόζενμπεργκ, Στέλιου Κυμπουρόπουλο, Μανώλη Κεφαλογιάννη και Μαρίας Σπυράκη, οι οποίοι πρόκειται να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.

Εστιάζοντας στον επόμενο εκλογικό κύκλο στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ιεραρχεί τρία βασικά ζητήματα: α) ανάγκη για στρατηγική αυτονομία, με κορυφαία την αμυντική θωράκιση, β) ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, δηλαδή πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με την Κίνα, τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Νότο και γ) αγροτική κρίση, επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, δηλαδή η πράσινη μετάβαση να γίνει με ρυθμούς που δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των ευρωπαίων αγροτών.

Πιο ειδικά, αναφορικά με την αμυντική θωράκιση της χώρας, σε ειδική εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων μιλά αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα από την αεροπορική βάση Κοτρωνίου στον Μαραθώνα για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Πρόκειται για τα ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk, τα πιο ισχυρά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα που έχει το ΝΑΤΟ και δεν διαθέτει η Τουρκία, τα οποία δίνουν στην Ελλάδα συγκριτικό τακτικό πλεονέκτημα υψηλής ποιότητας και επηρεάζουν σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων.

Επισημαίνεται πως οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν ως ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών. Πρόκειται για τη νεότερη και πιο ικανή έκδοση των ναυτικών ελικοπτέρων Seahawk. Αυτού του είδους τα ελικόπτερα είναι από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά ανθυποβρυχιακά που έχει το ΝΑΤΟ και δεν διαθέτει η Τουρκία, κάτι που αλλάζει τις ισορροπίες στον αέρα. Είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα νέας γενιάς, όπως ψηφιακό κόκπιτ με έγχρωμες οθόνες, ενώ παράλληλα μπορούν να κάνουν χρήση ενεργητικών και παθητικών ηχοσημαντήρων τελευταίας τεχνολογίας και ενεργητικό βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικα 14 ελικόπτερα MH-60R.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments