Πολιτική

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖ. ΜΠΑΪΝΤΕΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός θα διαβεί, τον ερχόμενο μήνα, το κατώφλι του Λευκού Οίκου, δύο χρόνια μετά την ομιλία του προς το Κογκρέσο.

Πριν από δύο χρόνια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραφε ίσως την πλέον ιστορική στιγμή στην πολιτική του διαδρομή, απευθυνόμενος σε μια κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η φωτογραφία αυτή ακόμα κοσμεί το γραφείο του πρωθυπουργού. Αυτή η ομιλία του που ήρθε ως επιστέγασμα των άρτιων ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες είναι στο πιο υψηλό ιστορικά σημείο τους, έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας μεγάλης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, όταν και είχε διαβεί το κατώφλι του Οβάλ Γραφείου. Δύο χρόνια μετά, και σε μια κρίσιμη χρονιά, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, για μια συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Στην πραγματικότητα, το ταξίδι είχε κλειστεί μήνες πριν, αλλά για λόγους που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν πλήρως, αναβλήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης είχε αρχικά προγραμματίσει να πάει στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, αλλά προσβλήθηκε από γρίπη. Ως εκ τούτου, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συνδυαστεί το ταξίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα με ένα ταξίδι στον Καναδά. Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός πρόκειται να παρακολουθήσει παρέλαση για την εθνική επέτειο και να συναντήσει τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστιν Τριντό.

Η τρίτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της θητείας του (είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ και στο τέλος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ) δεν θα είναι χωρίς ατζέντα, καθώς θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά διμερή, περιφερειακά και ευρύτερα διεθνή θέματα. “Δεν έχει σημασία αν η θητεία του Αμερικανού προέδρου απέχει λίγους μήνες από τις προεδρικές εκλογές, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι προσκεκλημένος για σημαντικές συζητήσεις”, δηλώνει αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε κάθε περίπτωση, Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα συζητήσουν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο απόγειό τους. Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ελπίδα των ΗΠΑ είναι να αμβλυνθούν οι εντάσεις και να “ομαλοποιηθεί” ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ γίνεται ένα μήνα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα αμέσως μετά το Πάσχα, σε συνέχεια την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Φυσικά, οι περιφερειακές προκλήσεις παραμένουν. Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο, όπου μετέβη την Κυριακή ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται άμεσο τέλος, και οι εμπορικές δραστηριότητες έχουν διακοπεί επειδή οι αντάρτες Χούθι έχουν καταστήσει τη διώρυγα του Σουέζ αδιάβατη. Και, φυσικά, ένας μεγάλος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Αξίζει να θυμηθούμε ότι μια μέρα πριν αναχωρήσει για την Οδησσό, ο κ. Μητσοτάκη είχε τηλεφωνήσει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Τότε ξεκλείδωσε η απαντητική επιστολή για τα F-35, συνδυαστικά και με την απελευθέρωση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις νέες εξελίξεις που ενδέχεται να προκύψουν στην Ουάσιγκτον μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε πρόσφατα αν οι αμερικανικές εκλογές θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να μην συναντηθεί τώρα με τον Μπάιντεν, αλλά είπε ότι δεν το πιστεύει. Είναι σαφές ότι, πολιτικά, ο Μητσοτάκης ταιριάζει καλύτερα με τον φιλελεύθερο Τζο Μπάιντεν παρά με τον ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η πολιτική είναι, κατά βάση, ρεαλιστική δράση.  Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Αθήνα κάνουν μια πρώτη χαρτογράφηση και για το τι συμβαίνει στο στρατόπεδο Τραμπ, καθώς το καθεστώς που υπήρχε την περίοδο 2016-2020 έχει τροποποιηθεί πλήρως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments