Πολιτισμός

Παρατείνεται έως τις 23 Απριλίου η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 πΧ: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο»

Παρατείνεται έως τις 23 Απριλίου η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 πΧ: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο»

Πηγή Φωτογραφίας: permissos.gr/Ο Λέοντας της Χαιρώνειας ατενίζει το πεδίο.

Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σύμφωνα με τους διοργανωτές, προσεγγίζει με ευρηματικό τρόπο ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας, τη μάχη της Χαιρώνειας

Παρατείνεται μέχρι τις 23 Απριλίου, λόγω μεγάλης ζήτησης του κοινού, η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», που παρουσιάζει το Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

View this post on Instagram

A post shared by Panos Pragiannis (@icon_pragiannis)

Η έκθεση, σύμφωνα κα με τους διοργανωτές, προσεγγίζει με ευρηματικό τρόπο ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας, τη μάχη της Χαιρώνειας, που έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο και έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου.

Μέσα από 240 αρχαιότητες, η έκθεση ξεδιπλώνει τη σημασία που είχε η μάχη της Χαιρώνειας κατά την αρχαιότητα στη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία ο ελληνικός πολιτισμός θα κυριαρχήσει για αιώνες και θα θέσει τις βάσεις αυτού που σήμερα ονομάζουμε Δυτικός κόσμος. Πρόκειται για τη μάχη που έφερε αντιμέτωπους τον στρατό της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων της νότιας Ελλάδας -κυρίως τον Ιερό Λόχο της Θήβας και τον στρατό της Αθήνας-, βάζοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορίας τον δεκαοκτάχρονο Αλέξανδρο που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο με την μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία. Εκτός από τους δύο κόσμους που συγκρούστηκαν, η έκθεση παρουσιάζει τις ταφικές πρακτικές των δύο στρατευμάτων, στο Πολυάνδριο των 254 Θηβαίων Ιερολοχιτών με το μνημείο του Λέοντα της Χαιρώνειας και στον Τύμβο των Μακεδόνων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρχαιολογική ανάκτηση της μάχης, προβάλλοντας το έργο δύο πρωτοπόρων της ελληνικής αρχαιολογίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, του Παναγιώτη Σταματάκη και του Γεωργίου Σωτηριάδη.

Οι επισκέπτες τής έκθεσης μπορούν κατά την περιήγησή τους να ακούσουν μοναδικές αφηγήσεις για τα εκθέματα μέσα από δίγλωσσο audio guide που θα βρουν στην εφαρμογή “Museum of Cycladic Art Guide” στο Apple Store και στο Google Play. Πριν ή μετά την επίσκεψή τους μπορούν επίσης να ακούσουν το ομώνυμο Podcast όπου ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου και συνεπιμελητής της έκθεσης, Δρ. Παναγιώτης Ιωσήφ, συνομιλεί με την Δρ. Εύη Παπαδοπούλου, επιμελήτρια προϊστορικών αρχαιοτήτων του Μουσείου για τη σημασία που είχε η μάχη της Χαιρώνειας στην αρχαιότητα και τον διαχρονικό αντίκτυπο που διατηρεί ακόμα και σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments