Πολιτισμός

10 εκατομμύρια αυξάνεται ο προϋπολογισμός του έργου ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

10 εκατομμύρια αυξάνεται ο προϋπολογισμός του έργου ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Πηγή Φωτογραφίας: Θεσσαλονίκη - Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ)

Οι φορείς του έργου, όπως ανέφερε, είναι το γερμανικό δημόσιο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ελληνικό κράτος, το οποίο πλέον με ειδικό νόμο αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του και υπάρχουν και δωρητές.

Κατά 10 εκατομμύρια αυξάνεται ο προϋπολογισμός του έργου ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη λόγω της ανόδου των τιμών των υλικών, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Λάζαρος Σεφιχά, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξασφάλιση του επιπλέον ποσού.

Εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός του έργου από περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να φθάσει στα 45 με 50 εκατομμύρια ευρώ λόγω των αυξήσεων του κόστους των υλικών, τόνισε ο κ. Σεφιχά επισημαίνοντας πως το επιπλέον ποσό θα βρεθεί. «Έχουμε ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Τα ποσά που μας λείπουν στην πορεία θα τα βρούμε για να έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του συνόλου του έργου» σημείωσε.

Οι φορείς του έργου, όπως ανέφερε, είναι το γερμανικό δημόσιο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ελληνικό κράτος, το οποίο πλέον με ειδικό νόμο αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του και υπάρχουν και δωρητές.

Ανέφερε ακόμη ότι ο πρόεδρος του Μουσείου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος ήταν πριν από τρεις εβδομάδες στην Αμερική, έκανε επαφές εκεί με οργανισμούς και με φορείς, με ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως θα ενδιαφερθούν να χρηματοδοτήσουν το έργο.

Όσον αφορά στην πορεία του έργου είπε ότι οι πρόδρομες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. «Έχουμε ανάθεση για τις πρόδρομες εργασίες, σχετικά σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μπουλντόζες να μπαίνουν μέσα, να κάνουν προεργασίες» είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ωριμάσει το θέμα της άδειας, με την έννοια ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τα τεύχη δημοπράτησης».

Εκτιμώντας ότι η δημοπράτηση του έργου θα γίνει εντός του 2024 ο κ. Σεφιχά διευκρίνισε: «Νομίζω είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Δεν συζητάμε πλέον αόριστα για ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος που θέλουμε να γίνει».

«Έχουμε πολύ μεγάλη βοήθεια από το ελληνικό κράτος και από την ελληνική κυβέρνηση για τα διαδικαστικά. Και πρέπει να πούμε ότι και από την πλευρά του δήμου, ο οποίος έχει το κομμάτι της Πολεοδομίας επιταχύνθηκαν διαδικασίες, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις θα διαρκούσαν μήνες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε πιο ώριμοι πλέον και στις φάσεις της διαδικασίας και εμείς σαν φορείς και οι σπόνσορες. Οπότε νομίζω μετά είναι θέμα διαδικαστικό για να μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας» συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments