Nέα της αγοράς

Το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά που η AVE Group θα καίει κεφάλαια και θα επιδεινώνει την καθαρή της θέση

Το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά που η AVE Group θα καίει κεφάλαια και θα επιδεινώνει την καθαρή της θέση

Πηγή Φωτογραφίας: about.globalsat.gr

Νίκος και Γιάννης Βαρδινογιάννης στηρίζουν τη νέα προσπάθεια της εταιρείας να επικεντρωθεί στον κλάδο του λιανεμπορίου, με την ανάληψη του master franchise της Carrrefour για την Ελλάδα. Στόχος τα 70 καταστήματα Carrefour έως το τέλος του 2024.

«Ηεπάνοδος στην κερδοφορία θα απαιτήσει χρόνο και κόπο. Το 2024 όμως θα είναι ίσως η τελευταία χρονιά που η AVE Group θα “καίει” κεφάλαια και θα επιδεινώνει την καθαρή της θέση». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Θωμάς Ρούμπας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της εταιρείας.

Η AVE Group (πρώην Επιχειρήσεις Εικόνας και Ηχου) εξακολουθεί να διανέμει στην ελληνική αγορά videogames και κονσόλες για gaming, καθώς και την εκμετάλλευση τίτλων κινηματογραφικών ταινιών -μια δραστηριότητα που της αποφέρει περί τα 15 εκατ. ευρώ τζίρο ετησίως, όχι όμως και κέρδη.

Αυτή την περίοδο ο όμιλος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς οι βασικοί μέτοχοι, Νίκος και Γιάννης Βαρδινογιάννης, παιδιά του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη στηρίζουν τη νέα βασική δραστηριότητα του ομίλου που είναι στον χώρο του λιανεμπορίου. Από το 2022 η θυγατρική Retail & More έχει αναλάβει το master franchise της γαλλικής Carrefour στην Ελλάδα με στόχο την επανεκκίνηση του brand, μέσω της λειτουργίας και ανάπτυξης καταστημάτων λιανικής με την επωνυμία Carrefour.

Καμία σχέση δηλαδή με το ιδρυτικό αντικείμενο, που ήταν η διανομή κινηματογραφικών ταινιών, η εκμετάλλευση αιθουσών (Ster Cinemas) αλλά και η κινητή τηλεφωνία -δραστηριότητες που «γέμισαν» όμως με ζημιές την εισηγμένη εταιρεία.

Τα τελευταία χρόνια οι βασικοί μέτοχοι με κεφαλαιακές ενέσεις εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της ΑVE και εγγυώνται τα δάνειά της, αλλά τα ζημιογόνα αποτελέσματα παραμένουν, όπως και η αρνητική καθαρή θέση. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2023, ο όμιλος είχε αρνητική καθαρή θέση 9,3 εκατ. ευρώ, σωρευμένες ζημίες 42,7 εκατ. ευρώ και δάνεια 32 εκατ. ευρώ. «Στόχος είναι στο τέλος του 2025 η εταιρεία να επιχειρεί μόνο στο λιανεμπόριο και να έχει “καθαρίσει” από τις άλλες ζημιογόνες δραστηριότητες», επισήμανε ο κ. Ρούμπας.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 42 καταστήματα Carrefour. Τα 17 είναι εταιρικά (11 από την εξαγορά της αλυσίδας Economy) και τα 28 franchise. Στο επόμενο δίμηνο θα λειτουργήσουν άλλα 10 και έως το τέλος του έτους περίπου άλλα 20, ώστε ο αριθμός τους να φτάσει κοντά στα 70.

Στόχος τα 20 εκατ. ευρώ τζίρος από τα σουπερμάρκετ το 2024 Στη χρήση του 2023 ο τζίρος από το λιανεμπόριο θα είναι περίπου στα 4 εκατ. ευρώ αλλά αυτό συνέβη γιατί τα εταιρικά καταστήματα ενσωματώθηκαν στο τέλος της χρήσης.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης αναφέρουν πως φέτος ο τζίρος από τα Carrefour (εταιρικά και franchise) θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η θυγατρική Retail & More Bulgaria θα λειτουργήσει έως τον Σεπτέμβριο στη Σόφια 22 καταστήματα franchise μετά τη συμφωνία με τοπικό λιανέμπορο (PARKMΑRT) o oποίος θα μετατρέψει τα καταστήματά του σε Carrefour.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ρούμπας «η διεκδίκηση μεριδίου αγοράς στα σουπερμάρκετ είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς η ελληνική αγορά είναι μια ώριμη αγορά με τις μεγάλες αλυσίδες να πρωταγωνιστούν και να μοιάζουν ανίκητες. Εμείς θα στοχεύσουμε να πάρουμε μερίδια αγοράς από τους μικρούς του κλάδου, μια διαδικασία που δεν θα είναι εύκολη και θα απαιτήσει υπομονή. Άλλωστε και η αγορά δεν είναι καλή, καθώς εκτός από τους όγκους αρχίζουν και πέφτουν και οι τιμές».

Επίσης, ο όμιλος αποφάσισε να αναπτυχθεί και στον τομέα της αντιπροσώπευσης, διανομής και εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων, ξεκινώντας συνεργασία με εταιρείες όπως οι Ferro, ΡΟΥΜΕΛΗ Τυροκομικά και READY SPORT DRINK. Η τελευταία είναι εταιρεία του Γιάννη Αντετοκούμπο με το ενεργειακό ποτό Ready.

Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour από Έλληνες παράγωγους προκειμένου να τοποθετηθούν στα καταστήματα και να ξεκινήσει και η εξαγωγή τους από το 2024.

Η διασπορά της μετοχής και η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές Η γενική συνέλευση ενέκρινε χθες την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας κατά 7 εκατ. ευρώ (3.500.000 νέες μετοχές προς 2 ευρώ η κάθε μία) με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Τα λεφτά έχουν ήδη μπει εδώ και καιρό στην εταιρεία από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας, τα αδέρφια Νίκο και Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Επίσης, η συνέλευση ενέκρινε τη μετατροπή των τελευταίων προνομιούχων μετοχών της εταιρείας σε κοινές. Πρόκειται για 17.142.856 προνομιούχες μετοχές που θα προστεθούν στα 158.654.947 κοινές μετοχές.

Οι προνομιούχες ανήκουν σε τρίτους και όχι στους βασικούς μετόχους, με αποτέλεσμα να μην περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά της μετοχής μετά την κάλυψη της αύξησης από τους βασικούς μετόχους. Πλέον, η διασπορά της μετοχής βρίσκεται περίπου στο 10%, γεγονός που όπως παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Θωμάς Ρούπας θα απασχολήσει τη διοίκηση στο άμεσο μέλλον, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τον επικείμενο κανονισμό του ΧΑ που θα επιβάλλει σε εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω από 200 εκατ. να έχουν διασπορά τουλάχιστον 25%. Το μετοχικό κεφάλαιο της AVE Group ανέρχεται πλέον 7.032912,12 ευρώ, διαιρούμενο σε 175.797.803 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,04 ευρώ.

ΠΗΓΗ/Βασίλης Κώτσης 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments