Πολιτική

Μάντζος: «Η συναίνεση στην εξωτερική πολιτική προϋποθέτει ενημέρωση»

Μάντζος: «Η συναίνεση στην εξωτερική πολιτική προϋποθέτει ενημέρωση»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους ΚώσταΠαπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους ΚώσταΠαπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 με τους δημοσιογράφους ΚώσταΠαπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που πυροδότησε η ανάρτηση του ΒολοντίμιρΖελένσκι για αμυντική συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δ. Μάντζος, αφού υπενθύμισε ότι «εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει σταθερά να βρίσκεται απέναντιστον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα», υπογράμμισε:

«Θεωρούμε αναγκαία και θεμελιώδη την πληροφόρηση και τηνενημέρωση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα καιτις όποιες δεσμεύσειςτόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο στοπλαίσιο διεθνών επιχειρήσεων ή συμμαχιών.

Διαβάσαμε για κυβερνητικές πηγές. Αλλά θα θέλαμε κάτι πολύπερισσότερο από τα συναρμόδια Υπουργεία των Εξωτερικών καιτης Εθνικής Άμυνας. Θα πρέπει να μημαθαίνουμε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυναςαπό μία ανάρτηση που Ουκρανού Πρόεδρου. Όπως μάθαμε κάποτε από τον Γερμανό Πρόεδροότι στείλαμε τεθωρακισμένα. Όπως μάθαμε από τονΤούρκο Πρόεδρο ότι υπήρξαν συμφωνίες στην Κωνσταντινούπολη. Όπως μάθαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών για αναλήψεις δεσμεύσεωνπρος τις ΗΠΑ ή για εξοπλιστικά προγράμματα της Αμερικής προς στηνΤουρκία.

Να μαθαίνουμε από την Ελλάδα όσα αφορούν στην Ελλάδα καιόχι από το εξωτερικό. Αυτό είναι γενική αρχή γιανα υπάρχει συναίνεση. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και πληροφόρησητων πολιτικών δυνάμεων και κατ’ επέκταση των πολιτών. Έτσι αντιμετωπίζεις καιτα fakenews και τη συνωμοσιολογία».

Αναφορικά με την πρόταση Μητσοτάκη για την έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε ότι «το ευρωομόλογο είναι μία πάγιαπολιτική απαίτηση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Το ΠΑΣΟΚ και οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, από τη μεγάλη κρίση του 2009-2010, ζητούσαμε ευρωομόλογα και τότεη Ευρωπαϊκή Δεξιά μας χλεύαζε.Το ευρωομόλογο δεν μπορεί να δημιουργηθείμόνο για σκοπούς άμυνας και υποστήριξηςενός συμμάχου. Πρέπει να υιοθετηθεί ένα ευρωομόλογο για τηνυποστήριξη του κοινωνικού κράτουςπρώτιστα και του αναπτυξιακού μοντέλου των κρατών-μελών».

Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα προχωρήσει σε νέο αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, ο Δ. Μάντζος υπενθύμισε, αρχικά ότι «την είχαμε ζητήσει από τον Οκτώβριο για την πολύ συγκεκριμένη δικογραφία της ΕυρωπαϊκήςΕισαγγελίας πουείχε έρθει το 2023 στη Βουλή για συγκεκριμένες κατηγορίες σεσυγκεκριμένα πρόσωπα, τον κ.Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή,για τη μη υλοποίηση εμπρόθεσμητης σύμβασης 717. Οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνοι που μπλόκαραν τη διερεύνηση και είπαν όχι επικαλούμενοι το άρθρο 86 Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.Η Νέα Δημοκρατία δεν αποδέχθηκε η Βουλή, όχι να καταδικάσει, αλλά ναδιερευνήσει καν μία ευρωπαϊκή ποινική δικογραφία. Την καταδίκηγια τα αδικήματα εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδήγησανστο δυστύχημα και έγκλημα των 57 νεκρών θα την επιβάλει η δικαιοσύνη. Μετάτην προανακριτική επιτροπή υπάρχει το δικαστικό συμβούλιο και στο τέλος θα έρθει το ειδικό δικαστήριο.Αυτά λέει ο Νόμος».

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι για ναζητηθεί εκ νέου προκαταρκτική εξέταση, «χρειάζονται στοιχεία.Αυτήν τη στιγμή αξιολογούμε τα στοιχεία που προέκυψαν απότην εξεταστική επιτροπή και αναμένουμε και τα στοιχεία απότην ανάκριση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Λάρισα.Για να ενισχυθεί η σύνδεση μεταξύ της μη εκτέλεσης της 717και του θανατηφόρου αποτελέσματος του εγκλήματοςώστε να αιτηθούμε ξανά προκαταρκτική εξέταση.

Και τότε θα ξαναμετρηθούμε όλοι, θα βρεθούν αν θα είναι όλοι στη ΝΔξανά στην ίδια πλευρά όπως βρέθηκαν τον Νοέμβριο,να καλύπτουν εγκληματικές παραλήψεις, ένα κράτος το οποίο στο 2023, μεσυνθήκες σιδηροδρόμου του ’60, έστειλε δύο τρένα τοέναν κατά μέτωπο του άλλου.Και έρχονται τώρα με το πόρισμά τους να μας πουν ότι φταίει ένας σταθμάρχης, γαλάζιο ρουσφέτιτων γαλάζιων διοικήσεων και των γαλάζιων υπουργείων, και δύο μηχανοδηγοί που δεν έχουν καν φωνή να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments