Διεθνή

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος αιματοκύλησε τη Μόσχα

Γιατί το Ισλαμικό Κράτος αιματοκύλησε τη Μόσχα

Πηγή Φωτογραφίας: France24.com

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), πήρε το όνομά του από έναν παλιό όρο για την περιοχή που περιελάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Μαχητές του ISIS (=Ισλαμικό Κράτος) “επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας”, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Η ανακοίνωση του ISIS ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι «υποχώρησαν στις βάσεις τους με ασφάλεια».

Ο ισχυρισμός ενός παρακλαδιού του Ισλαμικού Κράτους ότι βρισκόταν πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, εάν αποδειχτεί αληθής, δεν αποτελεί κάτι το πρωτοφανές, αλλά θα είναι ο τελευταίος σε μια σειρά επιθέσεων που συνδέονται με ισλαμιστές στη Ρωσία ή εναντίον της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Το συγκεκριμένο παρακλάδι που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα, ο ISIS-K είναι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους- Χορασάν, μια παλιά ονομασία περιοχής που περιλαμβάνει τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Το παρακλάδι αυτό κατηγορεί τη Μόσχα για ωμότητες εις βάρος μουσουλμάνων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Τσετσενία και τη Συρία, αλλά και για την εισβολή των σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Το «ISIS-K έχει εστιάσει στη Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην προπαγάνδα του», λέει ο Κόλιν Κλαρκ του Κέντρου Soufan, μιας ερευνητικής ομάδας με έδρα την Ουάσιγκτον.

Το ISIS-K «θεωρεί τη Ρωσία συνένοχη σε δράσεις που καταπιέζουν συστηματικά τους Μουσουλμάνους», συμπληρώνει ο Μάικλ Κούγκελμαν του Wilson Center, σημειώνοντας ότι μεταξύ των μελών της ομάδας περιλαμβάνονται και παραστρατιωτικοί στην Κεντρική Ασία, που είναι επίσης δυσαρεστημένοι με τη Ρωσία.

Μαχητικές ομάδες πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της χώρας εδώ και δεκαετίες. Μεγάλος αριθμός από αυτούς συνέρρευσαν στη Συρία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) όταν δημιουργήθηκε η ομάδα πριν από 10 χρόνια. Ορισμένοι μαχητές που δραστηριοποιούνται στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, λένε ειδικοί, ενώ όπως έχει καταστεί πλέον γνωστό, πολλοί εξ αυτών συνέρρευσαν στη Συρία, όπου κάποιοι εντάχθηκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ήτοι τους μισθοφόρους του Ερντογάν στα συριακά εδάφη, όταν προσπαθούσε να αποτρέψει την κουρδική επέκταση επιρροής.

Ιστορικό επιθέσεων κατά της Ρωσίας

Επισημαίνεται ότι ένα ρωσικό αεροπλάνο ανατινάχθηκε πάνω από την έρημο του Σινά της Αιγύπτου το 2015 με 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ρώσοι πολίτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αργότερα δημοσίευσε μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού.

Το 2017, μια βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που σκότωσε 15 άτομα συνδέθηκε επίσης με ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι μαχητές του ISIS-K ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Η ομάδα ήταν υπεύθυνη για μια επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021 που σκότωσε 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες αμάχους κατά τη χαοτική εκκένωση των ΗΠΑ από τη χώρα.

Και τώρα η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments