Πολιτική

Μητσοτάκης: Επίσκεψη στον Καναδά – Στο επίκεντρο οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Μητσοτάκης: Επίσκεψη στον Καναδά – Στο επίκεντρο οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: (Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)//Αυτό γιατί για πρώτη φορά από το 1983, έπειτα από 41 χρόνια, ένας Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται επισήμως τη χώρα για να βρεθεί κοντά στην ελληνική ομογένεια.

Αυτό γιατί για πρώτη φορά από το 1983, έπειτα από 41 χρόνια, ένας Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται επισήμως τη χώρα για να βρεθεί κοντά στην ελληνική ομογένεια.

Ιστορική σημασία έχει η διήμερη επίσκεψη στον Καναδά που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Καναδό ομόλογο του.

Αυτό γιατί για πρώτη φορά από το 1983, έπειτα από 41 χρόνια, ένας Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται επισήμως τη χώρα για να βρεθεί κοντά στην ελληνική ομογένεια.

Διμερείς σχέσεις και ομογένεια

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει να κάνει με την ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εμπορική και οικονομική συνεργασία, καθώς και στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Παράλληλα, θα υπογραμμιστούν οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών μέσω της ελληνικής ομογένειας που υπολογίζεται σε 350.000 άτομα.

Συμφωνία για Canadair

Παράλληλα, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μόντρεαλ αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία για την προμήθεια επτά Canadair στην Ελλάδα (τα δύο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας).

Η Ελλάδα είχε κομβικό ρόλο στις συζητήσεις της Ε.Ε και των ενδιαφερόμενων κρατών-μελών με την κυβέρνηση του Καναδά και την κατασκευάστρια εταιρεία (ήδη από το 2021) για την συνολική προμήθεια 24 Canadair σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τα υπερσύγχρονα Canadair CL-515 είναι η επόμενη γενιά πυροσβεστικών αεροπλάνων και αμφίβιων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων.

Με 30-40 μίλια μεγαλύτερη ταχύτητα θα κάνει 5 υδροληψίες, θα έχει αισθητήρες που θα βλέπουν τη φωτιά από πολύ μακριά και επίσης όργανα που θα βοηθούν το χειριστή για το πιο σημείο πρέπει να πέσει στη φωτιά, την κατεύθυνση του ανέμου και την έντασή του.

Για τους χειριστές είναι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με τα παλαιά τα οποία δεν έχουν ούτε air condition, ενώ έχουν πηδάλιο υδραυλικό και οθόνες σε αντίθεση με τα συρματόσχοινα που απαιτούν μυϊκή δύναμη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προετοίμασε μια διακρατική συμφωνία με τον Καναδά για την ανανέωση και ενδυνάμωση του στόλου των εναέριων πυροσβεστικών μέσων των μελών του ευρωπαϊκού μηχανισμού, εκ των οποίων τα 10 τύπου cl 215 έχουν 50 χρόνια λειτουργίας και εδρεύουν στην Ελευσίνα και 7 τύπου cl 415 με 25 χρόνια λειτουργίας που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments