Πολιτική

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με πρόταση μομφής και καταγγελίες για σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με πρόταση μομφής και καταγγελίες για σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης

Πηγή Φωτογραφίας: [367976] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

50 υπογραφές απαιτούνται για την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Τη συνδρομή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητεί το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη νέα αφορμή έδωσαν τα σημερινά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας “Βήμα” σχετικά με την κρατική μονταζιέρα του σταθμάρχη, με σκοπό να ενισχυθεί το αφήγημα το σχετικό με ανθρώπινο λάθος στην τραγωδία των Τεμπών.  

Υπάρχουν, ωστόσο, αυστηρές συνταγματικές επιταγές αναφορικά με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας έναντι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ιδιαίτερα, το ΠΑΣΟΚ δεν δύναται να υποβάλει από μόνο του την πρόταση μομφής διότι διαθέτει 32 βουλευτές ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 50 υπογραφές. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να υποβληθεί το αίτημα από κοινού είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ (36 βουλευτές) είτε με το ΚΚΕ (21) είτε με τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας μαζί (11 και 6) συν έναν, τουλάχιστον, ανεξάρτητο βουλευτή. Ήδη, η Νέα Αριστερά έκανε δεκτό το αίτημα, που σημαίνει ότι τα “ναι” γίνονται 43.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της Νέας Αριστεράς είχε ζητήσει από την αντιπολίτευση να καταθέσουν πρόταση μομφή και στις 6 Μαρτίου, με αφορμή τότε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Χωρίς επιτυχία, αφού από τα άλλα κόμματα εκτιμήθηκε ότι το θέμα δεν προσφερόταν για πλήγμα στην κυβέρνηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισημάνει τότε ότι,εάν “καιγόταν” η δυνατότητα πρότασης μομφής, δεν θα μπορούσε να κατατεθεί άλλη πριν περάσουν έξι μήνες, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ωστόσο, η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση μομφής που ανακοίνωσε πως θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης.

Πιο ειδικά, η Νέα Αριστερά αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως στις ” στις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια.

Το δήλωσε σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Η παραμονή της αποτελεί όνειδος για τη δημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο».

Από την πλευρά της, με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, κ. Παύλου Μαρινάκη, αποδέχεται την πρόταση μομφής που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και ταυτόχρονα καταγγέλλει σχέδιο αποσταθεροποπίησεης από ισχυρά συμφέροντα.

«Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις”, σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Π. Μαρινάκη.

“Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύματος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος, όμως, προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των «Σπαρτιατών», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments