Πολιτική

Οι στόχοι του ταξιδιού του Κ. Μητσοτάκη στον Καναδά

Οι στόχοι του ταξιδιού του Κ. Μητσοτάκη στον Καναδά

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ομογένεια, επιστολική ψήφος, επενδύσεις.

Σαράντα ένα χρόνια πέρασαν από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά (Ανδρέα Παπανδρέου, στις 26 Μαρτίου 1983) και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού θα περάσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για επίσημη επίσκεψη στη χώρα της Βορείου Αμερικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «ιστορική» επίσκεψη, η οποία -όπως λένε- θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πιο ειδικά, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους περίπου 350.000 Έλληνες της διασποράς και να επικεντρωθεί στο δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής για τη γαλάζια ψήφο είναι ο ομογενής από τον Καναδά και σύμβουλος επιχειρήσεων Δημήτρης Κατσαούνης.

Για την προώθηση της επιστολικής ψήφου, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, επισκέπτεται τις τελευταίες ημέρες τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ (Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες). Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στον Καναδά συμπίπτει με την επέτειο της 25ης Μαρτίου για την ομογένεια.

Εκτός από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό θα παραστούν από κοινού σε κυριακάτικες δοξολογίες, παρελάσεις και σημαντικές εκδηλώσεις στο Μόντρεαλ. Το βράδυ θα παρακαθίσουν σε δείπνο που θα παραθέσει η ελληνική πρεσβεία στον Καναδά και η τοπική ελληνική κοινότητα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με 1.200 Έλληνες σε εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο το βράδυ της Δευτέρας.

Επιπλέον, Θα υπογραφεί από τους δύο πρωθυπουργούς η συμφωνία για την προμήθεια 7 Canadair CL – 515 στην Ελλάδα. Είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών, με την καναδική κυβέρνηση και την εταιρεία που τα κατασκευάζει. Τα πέντε Canadair θα πληρωθούν μέσα από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ τα άλλα δύο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Ακόμη, ο πρωθυπουργός πρόκειται να καλέσει τους Καναδούς επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα. Τη Δευτέρα, θα απευθύνει κεντρική ομιλία σε ακροατήριο επιχειρηματιών στο Economic Club of Canada στο Τορόντο, όπου θα συναντηθεί επίσης με ομάδα Καναδών επενδυτών (εκπροσώπους τραπεζών, επενδυτικών ιδρυμάτων, εταιρειών ακινήτων και κέντρων διανομής).

Μεταξύ άλλων, θα επισημάνει τις επενδυτικές ευκαιρίες που δίνει η χώρα μας, τα νέα δεδομένα με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις προοπτικές που ανοίγονται μετά από τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Επ’ αυτού πρόσφατη είναι η δήλωση του Καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, διευθύνοντα συμβούλου της Fairfax, ότι η Ελλάδα είναι «η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για επενδύσεις». Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς είναι μέλος του G7.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments