Οικονομία

Σπανάκης: «Ο υπολογισμός των τριετιών θα γίνει με τον νέο κατώτατο μισθό» [vid]

Σπανάκης: «Ο υπολογισμός των τριετιών θα γίνει με τον νέο κατώτατο μισθό» [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη τύπου του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, των υφυπουργών Βασίλη Σπανάκη, Πάνου Τσακλόγλου και των Γενικών Γραμματέων Άννας Στρατινάκη και Νίκου Μηλαπίδη για το "ξεπάγωμα" των τριετιών, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σπανάκης: Πάνω από 65.000 επιχειρήσεις μετέτρεψαν συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης. 50.200 συνταξιούχοι εργαζόμενοι

Την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για διάλογο και επίλυση όλων των τεχνικών και άλλων ζητημάτων που αφορούν στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας εξέφρασε ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τάχθηκε υπέρ του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Επανέλαβε, ακόμη, τη θέση του επιμελητηρίου υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, με ταυτόχρονη όμως μείωση των φορολογικών βαρών (κατάργηση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος) και του μη μισθολογικού κόστους το οποίο, όπως σημείωσε, παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Επιπλέον, υπογράμμισε πως περίπου 700.000 μη μισθωτοί, με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, έχουν πλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο από το δημόσιο σύστημα υγείας, και ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πρόταση του επιμελητηρίου για μία ρύθμιση οφειλών που θα αφορά μόνο στο κομμάτι των εισφορών για την υγεία.

Τα ερωτήματα των συμμετεχόντων προς τον κ. Σπανάκη εστίασαν κυρίως στα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας και σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το διακεκομμένο ωράριο εργασίας, την τηλεργασία, το ωράριο ανοχής -προ και μετά τη λήψη του ωραρίου- τις ειδικές συνθήκες κλάδων όπως η εστίαση κ.ά., ενώ υπογράμμισαν και ότι είναι πολύ υψηλά τα πρόστιμα.

Απαντώντας ο υφυπουργός ανέφερε ότι «η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας θα έχει πάντα προϋπόθεση τον ουσιαστικό και όχι τον επικοινωνιακό διάλογο» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση με εσάς είναι στην ίδια πλευρά του λόφου. Ο σκοπός μας είναι να δώσουμε νέα εργαλεία που να διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, η αξιοπιστία του ελέγχου, η διαφάνεια στον έλεγχο».

Ο κ. Σπανάκης υπογράμμισε τη σημαντική συνεισφορά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην απασχόληση, ενώ αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, χαιρέτισε το γεγονός, όπως είπε, ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν αρχικό μισθό πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό, απόδειξη του σεβασμού των μικρομεσαίων απέναντι στους εργαζόμενους.

Αναφέρθηκε ακόμη στο κίνητρο για τη μετατροπή συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, καθώς και το μέτρο για τους συνταξιούχους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, πάνω από 65.000 επιχειρήσεις μετέτρεψαν συμβάσεις μερικής σε πλήρους απασχόλησης, ενώ από περίπου 35.000 που ήταν πριν από τρεις μήνες οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι, σήμερα, με βάση τα στοιχεία της σχετικής πλατφόρμας, ανέρχονται σε 50.200.

«Όσο βελτιώνονται τα πράγματα στην οικονομία τόσο θα δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις να ικανοποιούνται περισσότερα αιτήματα, τα οποία έχουν λογική», σημείωσε ο υφυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments