Ελλάδα

Ελεύθεροι… πολιορκημένοι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Ελεύθεροι… πολιορκημένοι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Πηγή Φωτογραφίας: (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ)//Ελεύθεροι... πολιορκημένοι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ που κάθονται σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης

Πιθανή η νέα αναβολή της σημερινής δίκης του τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για την κατάληψη της Φυσικομαθηματικής
Κινδυνεύουν φοιτητές και φοιτήτριες με στιγματισμό για καιρό ως υπόδικοι μιας σοβαρής κατηγορίας που τους φόρτωσαν, μόνο και μόνο γιατί κινητοποιήθηκαν ενάντια στη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, αγωνιζόμενοι για δωρεάν και δημόσια παιδεία.

Ελεύθεροι… πολιορκημένοι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ που κάθονται σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για την κατάληψη της Φυσικομαθηματικής, μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην πανεπιστημιούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο οδεύει προς νέα αναβολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά, φοιτητές και φοιτήτριες στην πλειονότητά τους, θα στιγματίζονται για καιρό ως υπόδικοι μιας σοβαρής κατηγορίας που τους φόρτωσαν.

Τι κι αν οι καθηγητές και το επιστημονικό προσωπικό του ΑΠΘ αντέδρασαν επίσημα στις συλλήψεις; Τι κι αν ακολούθησαν άλλοι επιστημονικοί σύλλογοι από άλλα πανεπιστήμια στις δηλώσεις στήριξης και καταδίκης της βίαιης αστυνομικής επέμβασης; Οι νέοι και οι νέες αυτές θα δικαστούν μόνο και μόνο γιατί κινητοποιήθηκαν ενάντια στη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, αγωνιζόμενοι για δωρεάν και δημόσια παιδεία… Πρόκειται για 31 αγόρια και 18 κοπέλες από την κατάληψη της Φυσικομαθηματικής, που πέρασαν ήδη ένα τριήμερο στα άθλια κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, «μετά από καταγγελία για την πρόκληση φθορών» εξωτερικά τής υπό κατασκευής βιβλιοθήκης του Βιολογικού (ενός χώρου που παραμένει γιαπί εδώ και δύο χρόνια!). Στην επιχείρηση πήραν μέρος αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και ΔΡΑΣΗ, των ΜΑΤ, της Αμεσης Δράσης, της Τροχαίας και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος. Στην επίσημη ανακοίνωσή της μάλιστα, η αστυνομία ανέφερε ότι κατασχέθηκαν (και παραθέτει φωτογραφικό υλικό) σημαίες, τις οποίες περιγράφει ως κοντάρια με τεμάχια υφάσματος, κράνη μοτοσικλετιστή, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, σκούφοι και… αστυνομικές χειροβομβίδες! Τους παρουσιάζει, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ως τρομοκράτες! Στη δικογραφία, μάλιστα, περιλαμβάνεται και η φαιδρή υπόθεση διάρρηξης με στόχο -υποτίθεται- τον πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά αποδίδεται σε αγνώστους.

Από την άλλη, βέβαια, έχουμε μια σειρά ανακοινώσεων και καταγγελιών εις βάρος της αστυνομικής εφόδου σε χώρους που άλλοτε ούτε θα διανοούνταν να βρεθούν αστυνομικοί καθώς υπήρχε θεσμοθετημένο το πανεπιστημιακό άσυλο. «Είναι η δεύτερη επέμβαση μετά από αυτή στη Νομική του ΑΠΘ στις 19-2-2024, που έγινε έπειτα από πρόσκληση του Κοσμήτορά της και με την ανοχή του Πρύτανη. Η νέα επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στις 16-3-2024 στη ΣΘΕ έγινε, σύμφωνα με δήλωση επικεφαλής τους, μετά από πρόσκληση της Πρυτανικής Αρχής του ΑΠΘ. Ολη η “επιχείρηση” εναντίον παρευρισκόμενων φοιτητών και επισκεπτών σε υπαίθρια συνεστίαση λόγω του εορταστικού τριημέρου έγινε χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα, η οποία προσήλθε μόνον μετά το πέρας των προσαγωγών. Οι αστυνομικές δυνάμεις βανδάλισαν την κεντρική είσοδο, εισέβαλαν στο κτίριο και συνέλαβαν δένοντας τους φοιτητές/τριες πισθάγκωνα, καθηλώνοντάς τους στο πάτωμα μιας κατασκότεινης Σχολής υπό τη φρούρηση ΜΑΤ και ΟΠΚΕ», ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΔΕΠ (Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) του ΑΠΘ.

«Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής ήταν αναίτια, απρόκλητη και κυρίως προσχεδιασμένη, καθώς και η καθοδηγούμενη παραπληροφόρηση, που την ακολούθησε, από πολλά ΜΜΕ, με μοναδικό στόχο την ευρύτερη τρομοκράτηση των φοιτητ(ρι)ών, την καταστολή των δίκαιων αγώνων τους, την τιμωρία των δράσεών τους και πρωτίστως τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα επίδικα ζητήματα. Ταυτόχρονα, οι οδηγίες του πρωθυπουργού για ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων του νόμου Κεραμέως και διαγραφή των συλληφθέντων φοιτητριών/τών καταδεικνύουν το στρατηγικό βάθος των κυβερνητικών σχεδιασμών για ποινικοποίηση κάθε φοιτητικής κινητοποίησης εντός των ΑΕΙ. Η καταστολή και η δυσφήμηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι οι δύο όψεις της απόπειρας της κυβέρνησης να απαντήσει στον αγώνα εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης», καταλήγει ο σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ.

Ανάλογη και η στάση των καθηγητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Ο ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ «καταγγέλλει την αναίτια και απρόκλητη εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ το βράδυ του Σαββάτου 16-3-2024, όπου τελούν υπό κατάληψη τα 3 από τα 7 Τμήματα της Σχολής, και τη σύλληψη 49 φοιτητών και φοιτητριών και μάλιστα χωρίς παρουσία εισαγγελέα» και τονίζει πως «σκοπός είναι η τρομοκράτηση των φοιτητών και η καταστολή του φοιτητικού κινήματος που συνεχίζει να αντιδρά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να διεκδικεί δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές».

Οι φοιτητές και φοιτήτριες που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν επί τριήμερο στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κάθονται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως «διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας» και «απείθειας», καθώς αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Είναι απορίας άξιο με ποιον ακριβώς τρόπο οι φοιτητές «διατάραξαν τη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας» απόγευμα Σαββάτου όταν καμία υπηρεσία δεν λειτουργεί στο ΑΠΘ.

Πάντως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αν ξεκινήσει σήμερα το δικαστήριο και δεν αναβληθεί εκ νέου, ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει είναι το θέμα της παράστασης πολιτικής αγωγής, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την εφαρμογή του άρθρου 168 περί διατάραξης.

Πηγή: efsyn.gr//Νίκος Φωτόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments