Podcasts | Pagenews Politics #19

Αυγέρη: Ο Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για υπονόμευση από μεγάλα συμφέροντα

Θέλουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε κάθε ευκαιρία και σε πολλά πεδία

01.04.2024 | 14:00

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Αυγέρη: Ο Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για υπονόμευση από μεγάλα συμφέροντα

Θέλουμε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σε κάθε ευκαιρία και σε πολλά πεδία

Για τα ζητήματα που συγκροτούν την πολιτική ατζέντα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όσο και της ευρύτερης πολιτικής ζωής μίλησε η κ. Δώρα Αυγέρη στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα σχετικά με τις παραιτήσεις των κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου και για το κλίμα που επικράτησε στην κοινοβουλευτική συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως ο «ο κύριος Κώστας Καραμανλής δεν έδωσε απαντήσεις. Η κυβέρνηση φάνηκε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει την οργή του κόσμου και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς εξ αιτίας των χειρισμών της, με μπαζώματα, με συγκάλυψη, ακόμη και με επιθέσεις εναντίον της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Η κυβέρνηση ήταν μόνη της, όλη η αντιπολίτευση ήταν απέναντί της. Και τελικά αποτυπώθηκε αυτό που συμβαίνει έξω στην κοινωνία και την κοινή γνώμη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραιτήσει δύο κυβερνητικά στελέχη, επειδή πήγαν στο πάρτι του εκδότη, ο οποίος εκδίδει μια εφημερίδα, που δεν απηχεί τις απόψεις και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλά για υπονόμευση από μεγάλα συμφέροντα και μεγαλοεκδότες. Αυτό ήταν το πρωτόκολλο, που η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε με τους πολιτικούς αντιπάλους της. Έπεσε μέσα στο λάκκο, τον οποίο έσκαψε η ίδια».

Αναφορικά με το εάν υπήρξε προσυνεννόηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πριν από την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Παππάς, η υποψήφια ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «σε αυτό απάντησε ο κ. Παππάς. Είναι γελοίος ισχυρισμός. Είναι προφανές ότι οι προοδευτικές δυνάμεις δεν είναι ανταγωνιστικές. Τουλάχιστον εμείς δεν βλέπουμε έτσι τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού τόξου και σε κάθε κοινή προσπάθεια μπορούμε να συμβάλουμε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, η οποία στενάζει και ασφυκτιά από αυτές τις πολιτικές αυτού του καθεστώτος, θα το κάνουμε. Εξάλλου, αυτό δεν συνέβη για πρώτη φορά. Δείτε πώς έγινε η σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές. Με πρωτοβουλία και υπό το φως, με πλήρη διαύγεια, του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είπε πως θα συμβάλουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με όλες μας τις δυνάμεις, για να πάρουν κεφάλι, για να ψηφιστούν προοδευτικά ψηφοδέλτια. Και έτσι έγινε η αλλαγή και στον Δήμο Αθηναίων και στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εμείς αυτό πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε, στη συμμαχία και τη σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε πεδίο, όπου μπορεί να δοθεί μια μάχη πολιτική για να κερδηθεί, για να επιτευχθεί μια ρωγμή σε αυτό το σύστημα, που ήδη δέχθηκε πολλές ρωγμές. Η ρωγμή στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Άρχισε να γυαλίζει το γυαλί της παντοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά θεωρώ η ιστορία των υποκλοπών, η ιστορία των Τεμπών, που είναι εμβληματική γιατί έχει να κάνει με πολλούς ηθικούς και άγραφους κανόνες. Σε επίπεδο συμβολικό, αυτό που συνέβη με τα Τέμπη, η προσβολή της μνήμης των ανθρώπων και κυρίως, αυτό που είναι άγραφος κανόνας να μπορεί να έχει κάποιος τον νεκρό του, να τον θρηνεί και πολύ περισσότερο, να μην ταλαιπωρείται, ακόμη και ό,τι έχει μείνει από έναν άνθρωπο, που ξεκίνησε για να κάνει ένα ταξίδι και τελικά, κατέληξε να είναι ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Ακούνε (σ.σ.: οι συγγενείς των θυμάτων) τα ψέματα, τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν, ακόμη κι αν έπαιζε ένα φθηνό θέατρο χθες ο κ. Μητσοτάκης, προσποιούμενος ότι κοιτά στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων, στην ουσία έδινε μια πολύ φθηνή παράσταση που δεν έπεισε κανέναν. Ακόμη και τα ίδια τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που αισθάνονταν μέσα τους πως εκτίουν ποινή με το να παρίστανται εκεί και πολύ περισσότερο, να χειροκροτούν τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή. Αν κάποιον ικανοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, αυτός ήταν ο κ. Καραμανλής, στον οποίο παρέσχε απόλυτη στήριξη και κάλυψη».

Σε σχέση με το εάν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετες συνεργασίες και συνέργειες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις, επισημάνθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πολύ μεγάλη πλάτη στο κοινοβουλευτικό εργαλείο, που είναι πρόταση δυσπιστίας. Εμείς επαναφέρουμε το πολιτικό αίτημα, που είναι απομάκρυνση του κ. Μητσοτάκη και διεξαγωγή εκλογών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί ο ελληνικός λαός από αυτό το άγος. Αυτό θα συμβεί. Το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να κινηθεί εγωιστικά, αλλά να σκεφτεί το μέλλον του τόπου».

Κληθείσα να διευκρινίσει το ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, η κ. Δώρα Αυγέρη τόνισε: «Θέλουμε ένα αποτέλεσμα, που θα δημιουργήσει όρους πολιτικής αλλαγής. Η επομένη των εκλογών θα είναι μια ημέρα νίκης και πολιτικής αλλαγής. Η μάχη της ευρωκάλπης είναι πολύ σημαντική και μπαίνω στη μάχη αυτή ως απλός στρατιώτης. Ήδη χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές πως αν δεν αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αλλάξει η κυβέρνηση. Είμαστε σε αυτή τη φάση αυτής της ανανέωσης και της αλλαγής. Πρόκειται για νέους ανθρώπους, για ικανούς επιστήμονες».

Τέλος, αναφερόμενη στο εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, αν το κόμμα δεν συγκεντρώσει 18% στις ευρωεκλογές, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε με νόημα πως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλαγή έχει δρομολογηθεί, τόσο το καλύτερο για τον λαό μας. Είναι θέμα χρόνου η πολιτική αλλαγή».