Πολιτική

Μαίνεται η πολιτική κόντρα για το νομικό πλαίσιο της γυναικοκτονίας

Μαίνεται η πολιτική κόντρα για το νομικό πλαίσιο της γυναικοκτονίας

Πηγή Φωτογραφίας: [368475] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία.

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει με φόντο τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε να νομοθετηθεί, ως προς το ποινικό σκέλος, ο όρος γυναικοκτονία. «Εχουμε ζήτημα ασφάλειας στη χώρα μας που αφορά στην εγκληματικότητα, στην ενδοοικογενειακή βία, στην πολιτική προστασία», σχολίασε σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τροπολογία για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, η οποία απερρίφθη, με την κυβέρνηση, διά στόματος Παύλου Μαρινάκη, να κατηγορεί για υποκρισία και επικοινωνιακή εκμετάλλευση την αντιπολίτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει τη νομική αναγνώριση του όρου (…) λίγο πριν φύγει από την εξουσία ψήφισε έναν ποινικό κώδικα. Σε αυτό τον ποινικό κώδικα, στην ανθρωποκτονία, που είναι και η γυναικοκτονία, ενώ μέχρι τότε ήταν τα ισόβια η μοναδική ποινή, η μεγίστη των ποινών, έβαλε ισόβια ή ποινή μέχρι 15 χρόνια. Δηλαδή, ένας δολοφόνος, γυναικοκτόνος να μπορεί να πάρει ποινή, όχι μόνο 15, ακόμα και 10 χρόνια, δηλαδή σε πέντε χρόνια να είναι εκτός φυλακής (…) Εμείς επαναφέραμε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

«Όταν κάποιος έρχεται και λέει να αποκτήσει ένα αδίκημα επιβαρυντική περίσταση, επειδή είναι γυναικοκτονία, ενώ η ποινή του αδικήματος αυτού είναι τα ισόβια, στην πραγματικότητα κάνει επικοινωνιακό σόου. Γιατί κάνει επικοινωνιακό σόου; Γιατί από τη στιγμή που γνωρίζουν, νομίζω, αυτοί που το προτείνουν ότι η μεγίστη των ποινών είναι ισόβια κάθειρξη, τι θέλουν να πουν; Να επανέλθει η θανατική ποινή; Φαντάζομαι τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες. Ούτε θέλω να πιστεύω ότι προτείνουν να πάνε τα ισόβια για τη γυναικοκτονία και αν το θύμα δεν είναι γυναίκα, βασικά όπως το περιγράψαμε πριν, να μειωθεί η ποινή για τα υπόλοιπα. Θέλω να σας πω ότι θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λάθος, πάνω σε μια στυγερή δολοφονία, πάνω σε ένα τραγικό γεγονός, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, το μόνο που να ενδιαφέρει κάποιες πολιτικές δυνάμεις είναι να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα αυτό, για να κάνουν μια πρόταση η οποία στην πραγματικότητα, στη νομική της διάσταση, όχι στην κοινωνική που συμφωνούμε όλοι, δεν έχει κανένα αντίκρισμα».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «αγανάκτηση κι αποτροπιασμό προκαλεί η αποκάλυψη της συνομιλίας που είχε η δολοφονημένη 28χρονη με μέλος της Άμεσης Δράσης όταν ζήτησε βοήθεια κι ένα περιπολικό για να την μεταφέρει στο σπίτι της».

«Η απάντηση που έλαβε, σύμφωνα με τα σοκαριστικά ηχητικά ντοκουμέντα, ήταν: “Κυρία μου, το περιπολικό δεν είναι ταξί”. Η στάση αυτή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ αποδεικνύει αδιάψευστα πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αντιληφθεί πως το πραγματικό πρόβλημα στην Ελληνική Αστυνομία δεν είναι “αριθμητικό”, αλλά αφορά την κατάρτιση, την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι απορίας άξιον που ο κ. Χρυσοχοΐδης, ακόμη και μετά από αυτή την αποκάλυψη, βρίσκεται στη θέση του. Ούτε ο πρωθυπουργός θέλησε να τον αποπέμψει, ούτε ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να υποβάλλει την παραίτηση του. Είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση απέρριψε ξανά την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία”», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι αποκαλύψεις που διαδέχονται τη στυγερή γυναικοκτονία έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, είναι ανατριχιαστικές και εξοργιστικές, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ που κάνει λόγο για «γροθιά στο στομάχι», σχετικά με την αποστροφή «το περιπολικό δεν είναι ταξί» του τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης.

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. «Διαφημίζει» μέτρα για τη βία κατά των γυναικών και δεν έχει προβεί στο αυτονόητο: την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών και την ενίσχυση των υπηρεσιών. Η βαριά εγκληματικότητα γιγαντώνεται και οι πολίτες δεν νιώθουν ασφάλεια ούτε στις γειτονιές τους.

Ας μην αναζητούν άλλοθι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε πρωτόκολλα ενεργειών και επιχειρησιακούς κανονισμούς, που η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ερμηνεύει κατά το δοκούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για εγκληματικές παραλείψεις που καθιστούν άμεσα υπόλογους την ηγεσία της ΕΛΑΣ και τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο η Νέα Αριστερά, μετά το ηχητικό ντοκουμέντο της κλήσης της 28χρονης Κυριακής στην Άμεση Δράση λίγο πριν δολοφονηθεί από τον γυναικοκτόνο.

Ο τηλεφωνητής της ΕΛ.ΑΣ. όταν πήρε η 28χρονη Κυριακή για να ζητήσει περιπολικό να τη συνοδέψει έλαβε την απάντηση «Το περιπολικό δεν είναι ταξί κυρία μου»! Ήταν εκείνη τη στιγμή που η άτυχη κοπέλα βγήκε από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων και πήρε τηλέφωνο την Άμεση Δράση για να ζητήσει περιπολικό να την συνοδεύσει στο σπίτι της. Λίγο αργότερα δέχτηκε την επίθεση του 39χρονου πρώην συντρόφου της πέφτοντας νεκρή με τον αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας να τα ακούει αυτά ζωντανά.

Η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση που εξέδωσε επεσήμανε πως το ηχητικό ντοκουμέντο είναι ενδεικτικό της αδράνειας, της ελλιπούς εκπαίδευσης και της αδιαφορίας της ΕΛΑΣ απέναντι σε μια γυναίκα που καταγγέλλει ότι απειλείται και τελικά δολοφονείται και «επιτέθηκε» στη κυβέρνηση τονίζοντας πως: «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η κυβέρνηση θα ζητούσε συγγνώμη» ενώ επισημαίνει καταλήγοντας: «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα δεν θα ήταν υπουργός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments