Διεθνή

Ουγγαρία: Ενας θαυμαστής του Μακρόν απειλεί τον Ορμπαν

Ουγγαρία: Ενας θαυμαστής του Μακρόν απειλεί τον Ορμπαν

Πηγή Φωτογραφίας: Supporters of the Fidesz party at a campaign closing rally in Szekesfehervar, Hungary. (Photo by Laszlo Balogh)

Εχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που ο Ορμπαν ανέβηκε ξανά στην εξουσία, οδηγώντας την Ουγγαρία σε ένα αυταρχικό μονοπάτι, και πολλοί έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι μπορεί να ηττηθεί από κάποιον αντίπαλό του

Ενας πρωτάρης στην πολιτική και πρώην μέλος του κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν, Fidesz, προκαλεί πονοκέφαλο στον ούγγρο πρωθυπουργό. Ο Πέτερ Μαγιάρ λέει ότι το πέρασμά του από το κυβερνών κόμμα, μπορεί να τον βοηθήσει να επιτύχει εκεί που άλλοι αντιπολιτευόμενοι απέτυχαν: να νικήσει τον εθνικιστή πρωθυπουργό και να φέρει την αλλαγή στην Ουγγαρία. Αν η άνοδός του στις δημοσκοπήσεις είναι ενδεικτική, τότε τίποτα δεν αποκλείεται, σημειώνει ο Guardian, που βρέθηκε στη Βουδαπέστη και πήρε συνέντευξη από τον νεοφερμένο πολιτικό.

Εχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που ο Ορμπαν ανέβηκε ξανά στην εξουσία, οδηγώντας την Ουγγαρία σε ένα αυταρχικό μονοπάτι, και πολλοί έχουν χάσει την ελπίδα τους ότι μπορεί να ηττηθεί από κάποιον αντίπαλό του. Αλλά ο Μαγιάρ, πρώην μέλος της ελίτ του Fidesz, τώρα έχει περάσει στην αντίπερα όχθη με στόχο να πείσει τους Ούγγρους ότι η κυβέρνηση του Ορμπαν πρέπει -και μπορεί- να ηττηθεί. «Πριν δύο μήνες, κανείς δεν με ήξερε στην Ουγγαρία. Σήμερα κάναμε την μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση», είπε στον Guardian. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε μιλήσει σε μια διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ατόμων μπροστά από το κτίριο του Kοινοβουλίου, στη Βουδαπέστη, προτρέποντας τους πολίτες να αφήσουν στην άκρη τις ιδεολογικές τους διαφορές και να ενωθούν για να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό μέλλον για τη χώρα.

Ο 43χρονος έγινε γνωστός όταν ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με την κυβέρνηση, απευθυνόμενος στους εισαγγελείς με κατηγορίες για διαφθορά και δημοσιοποιώντας μια ηχογράφηση της Γιουντίτ Βάργκα, της πρώην συζύγου του, η οποία ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, όπου συζητούσε αυτό που ο Μαγιάρ περιέγραψε ως διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης. Ο ίδιος έχει διαφοροποιηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ουγγαρίας, ζητώντας από συντηρητικούς, αριστερούς και φιλελεύθερους Ούγγρους να ενταχθούν στο κίνημά του. «Ο στόχος, φυσικά, είναι να έχουμε ένα κόμμα, για να μπορέσουμε να κατέβουμε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου», δήλωσε ο Μαγιάρ, εκτιμώντας την υποστήριξή του σε 15% έως 21%. «Θα είμαι στην κορυφή της λίστας», είπε. Αλλά, πρόσθεσε: «Πρόθεσή μου δεν είναι να πάω στις Βρυξέλλες, γιατί πρέπει να χτίσω το κόμμα στην Ουγγαρία». Ερωτηθείς τι τον διαφοροποιεί από άλλα πολιτικά στελέχη της ουγγρικής αντιπολίτευσης που προσπάθησαν και απέτυχαν να απευθυνθούν σε ένα ευρύ τμήμα των ψηφοφόρων, ο Μαγιάρ -ο οποίος έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- τόνισε την εμπειρία του εντός του συστήματος του Ορμπαν.

«Είμαι νεοφερμένος αλλά πολύ έμπειρος», δήλωσε, επισημαίνοντας τα χρόνια εργασίας του ως ούγγρος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, την προηγούμενη συμμετοχή του στο Fidesz, τις διασυνδέσεις του με τους ιθύνοντες και τον ρόλο που είχε στα social media της Βάργκα. Τόνισε επίσης ότι έχει «όραμα» για την Ουγγαρία και επισήμανε πως το 30% της υποστήριξής του προέρχεται από ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης, το 30% από ανεξάρτητους και το 20% από υποστηρικτές της κυβέρνησης. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν τη σημασία του Μαγιάρ και έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς του για διαφθορά. Αλλά το νέο κίνημα της αντιπολίτευσης έχει εμφανώς κλονίσει το κυβερνών κόμμα, με τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν δεκάδες κείμενα που επιτίθενται στο έργο και τον χαρακτήρα του κάθε μέρα. Μιλώντας για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το παραδοσιακό πολιτικό τοπίο, ο Μαγιάρ ανέφερε το παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και δημιούργησε ένα κεντρώο κίνημα. «Αυτός είναι ο στόχος μου, να είμαι στο κέντρο», δήλωσε ο Μαγιάρ, προσθέτοντας ότι έχει κοινά σημεία τόσο με τον Ορμπαν όσο και με την αντιπολίτευση. Τα μηνύματα του Μαγιάρ έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικά ζητήματα, ιδίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ούγγρων. Στη συνέντευξη επέκρινε τις Βρυξέλλες, αλλά τόνισε επίσης την ανάγκη για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ. «Μπορώ να σας πω ότι είμαι λίγο πιο κοντά στη θέση του Fidesz από ό,τι της αντιπολίτευσης, αλλά το σίγουρο είναι ότι είμαστε μέλος του κλαμπ και πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως μέλος του κλαμπ», δήλωσε. Ο Μαγιάρ δήλωσε επίσης ότι θα τερματίσει τις συγκρούσεις της Ουγγαρίας με την ΕΕ για το κράτος Δικαίου. «Μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις, αλλά θα πρέπει να είμαστε εποικοδομητικοί», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments