EDITOR'S PICK

Μπορεί η βρώμη και το χάπι διαβήτη τύπου 2 να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Μπορεί η βρώμη και το χάπι διαβήτη τύπου 2 να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Η βρώμη, επιστημονικά γνωστή ως Avena sativa, είναι δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Για την ώρα οι προβολές στο tiktok είναι λίγες για το hashtag #oatzempic – σύγκλιση των δυο λέξεων oat (βρώμη) και Ozempic (το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, που φαίνεται να έχει μεγάλα αποτελέσματα απώλειας βάρους). Συγκεκριμένα, μόλις 72,9 εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν περιεχόμενο στην εφαρμογή από χρήστες που διαφημίζουν τα οφέλη της βρώμης στο «φυσικό» αδυνάτισμα, είτε φτιάχνοντας περίεργα σκευάσματα με αυτήν, είτε απλά καταναλώνοντας την σε μεγάλες ποσότητες την ημέρα. Βέβαια, ακόμα και αν σας φαίνονται λίγα αυτά τα ποσά, οι αριθμοί στο tiktok δεν αργούν να πολλαπλασιαστούν, ειδικά αν τα βίντεο είναι τόσο ελκυστικά.

Σε ένα από αυτά, μια γυναίκα αναμειγνύει μισό φλιτζάνι βρώμης με ένα φλιτζάνι νερό και το χυμό μισού λάιμ. Αν και δεν έχει ωραία γεύση, όπως δηλώνει, η ίδια ισχυρίζεται ότι αποτελεί έναν άμεσο τρόπο να χάσει βάρος. Φυσικά δεν είναι η μοναδική. Πολλοί ξένοι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιμένουν στην αδυνατιστική ικανότητα της βρώμης, συγκρίνοντάς την μάλιστα με το γνωστό σε όλους πια Ozempic, το οποίο λατρεύεται τυφλά τα δυο τελευταία χρόνια – παρά τις αντενδείξεις – ως τον ανώδυνο τρόπο να χάσει κανείς βάρος.

Εντάξει, αν με βάση όλα τα παραπάνω, έχετε και εσείς τις αμφιβολίες σας για την δυναμική της βρώμης στο αδυνάτισμα, δεν θα σας θεωρήσουμε παράλογους. Ωστόσο, αν εξετάσουμε το ζήτημα λίγο πιο ψύχραιμα, μπορούμε τελικά να καταλάβουμε από που έχει προκύψει αυτός ο χαμός. Η βρώμη άλλωστε, χρησιμοποιείται χρόνια τώρα ως μια εναλλακτική, υγιεινή επιλογή για όσους επιθυμούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Και ειδικά τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε προϊόντα βρώμης ακόμα και στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μας. Μπισκότα βρώμης, κέικ βρώμης, καφέ με βρώμη, γάλα βρώμης. Δεκάδες, εκατοντάδες προϊόντα που τοποθετούνται στα ράφια των αγορών και τοποθετούν στο υποσυνείδητό μας το πόσο «θετική» είναι η βρώμη για την πορεία της υγείας μας. Πόσο ωφέλιμη είναι όμως στ’ αλήθεια; Ή καλύτερα, πόσο μας βοηθάει να αδυνατίσουμε;

@theplantslant Replying to @gv17635 @Tommy Martin M.D. has been getting 💩 for talking about it, but i get what hes doing and it makes sense 🤷🏻😅 #oats #oatzempic #weightloss #fatloss #fatlosstips ♬ original sound – Liam

Η βρώμη, επιστημονικά γνωστή ως Avena sativa, είναι δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι ιδιαίτερα άφθονες σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα την β-γλυκάνη, μια διαλυτή ίνα που βρίσκεται στη βρώμη και έχει μελετηθεί εκτενώς για τις επιδράσεις της στη μείωση της χοληστερόλης και το ρόλο της στην προώθηση της υγείας της καρδιάς. Όπως εκείνη, έτσι και οι υπόλοιπες διαλυτές φυτικές ίνες της βρώμης, βοηθούν επίσης στην πέψη και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τις πολύτιμο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Η βρώμη περιέχει επιπλέον, μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης, καθιστώντας την κατάλληλη επιλογή για χορτοφάγους και vegans που επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης και αποτελεί καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη και φυλλικό οξύ.

Όταν πρόκειται για τον τρόπο όμως που αλληλοεπιδρά με το σώμα μας, η βρώμη έχει πολλά θετικά, καθώς ωφελεί την υγεία της καρδιάς μας, του πεπτικού μας συστήματος και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το βάρος μας.

Αρχικά, οι διαλυτές φυτικές ίνες της βρώμης, όπως αναφέραμε, ιδίως η β-γλυκάνη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τακτική κατανάλωση λοιπόν βρώμης ως μέρος μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες υποστηρίζει την υγιή πέψη, προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η βρώμη περιέχει πρεβιοτικά, τα οποία χρησιμεύουν ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, προωθώντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Τέλος, η βρώμη συχνά διαφημίζεται ως πολύτιμο εργαλείο για την απώλεια βάρους και τη διαχείριση του βάρους, όμως οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητά της από αυτή την οπτική, είναι αρκετοί.

Πώς βοηθάει η βρώμη στην μείωση βάρους; Αρχικά δεν είναι καθόλου σαν το Ozempic. Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Το ένα είναι ένα φυσικό προϊόν και το άλλο ένα φάρμακο που μιμείται μια ορμόνη που ονομάζεται GLP-1, η οποία επιβραδύνει την κίνηση της τροφής μέσω του εντέρου και σηματοδοτεί την πληρότητα στον εγκέφαλό μας. Η βρώμη όμως λειτουργεί διαφορετικά.

@aditicastillo Hoy es mi 9no dia de la bebida #oatzempic y ya tengo 5 libritas menos.. la receta inicial la vi en el video de @Thechorroking💩🤴 #intermittentfatsing #loseweigth #oatzempicdrink #bebidaavena #bajardepesonatural #bajardepeso #guatemala🇬🇹 #guatemala #oatmeal #oatsdrink ♬ sonido original – Johnny Depp Uruguay

Πρόκειται για μια χορταστική τροφή, η οποία βοηθάει στον κορεσμό μας, κυρίως χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Η κατανάλωση βρώμης λοιπόν, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της πείνας και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, βοηθώντας τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες στη βρώμη επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, αποτρέποντας τις γρήγορες αυξήσεις και καταρρεύσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στο να μην έχουμε λιγούρες, ενώ προωθεί την καλύτερη ρύθμιση της όρεξής μας. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες, η βρώμη είναι πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία, διατηρώντας παράλληλα την πρόσληψη θερμίδων υπό έλεγχο.

Τα παραπάνω όμως δεν μας εξασφαλίζουν ότι θα μειώσουμε το βάρος μας, αν καταναλώνουμε βρώμη συνεχώς ή ακόμα κυριότερα, αν πίνουμε τα ροφήματα βρώμης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κοιτώντας το ζήτημα πρακτικά, είναι αλήθεια ότι αν καταναλώσουμε βρώμη για πρωϊνό, αντί για ένα σάντουιτς με αυγό και αλλαντικά, ή δημητριακά και μπισκότα, πιθανότατα μακροπρόθεσμα να χάσετε βάρος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταθείτε μόνο στην βρώμη. Ο λόγος είναι ότι τόσο η υγιεινή διατροφή, όσο και η μείωση του σωματικού μας βάρους εξαρτάται όχι μόνο από μια τροφή, αλλά από έναν γενικότερο τρόπο ζωής που εστιάζει στην κατανάλωση αγνών προϊόντων – όσο μπορούμε –, στην άσκηση, αλλά και στην διαχείριση του στρες και άγχους. Και μεταξύ μας, στα δυο τελευταία η βρώμη δεν μπορεί να βοηθήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments