Οικονομία

Σδούκου: Στόχος οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εντός του 2026

Σδούκου: Στόχος οι πρώτες γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εντός του 2026

Πηγή Φωτογραφίας: Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα εργασιών του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 11 Απριλίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η υφυπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε σε τέσσερις πρωτοβουλίες για τη εξορυκτική βιομηχανία

Μέσα στο 2025 αναμένονται οι αποφάσεις για τις ερευνητικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με στόχο «οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026», ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Όπως σημείωσε η κα Σδούκου, εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στις παραχωρημένες περιοχές και πλέον τρέχει η διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων.

«Ποτέ στην μεταπολεμική Ελλάδα δεν είχαμε τόσες δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων «θέλω να πιστεύω θα είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην λήψη απόφασης ερευνητικών γεωτρήσεων το 2025, με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026».

Τέσσερις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας

Η κα. Σδούκου αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερις δράσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Τον εξορθολογισμό των ρυθμιστικών κανόνων με την επικαιροποίηση του μεταλλευτικού κώδικα που «μετρά» 50 χρόνια ζωής.

Την συντόμευση των χρόνων αδειοδότησης με όριο τα 2 χρόνια που θέτει η ΕΕ μέσω της δράσης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Την αξιολόγηση των όρων και κανόνων που ισχύουν σε περιοχές Natura. «Η εξορυκτική βιομηχανία δεν πρέπει να αναπτύσσεται σε βάρος του περιβάλλοντος, όμως μεγάλο εύρος των ορυκτών πόρων δεσμεύεται εντός αυτών των περιοχών χωρίς προοπτικές αξιοποίησης και μάλιστα σε κρίσιμα ορυκτά όπως ο βωξίτης», είπε η υφυπουργός.

-Την εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ορυκτών πρώτων υλών και ιδιαίτερα κρίσιμων.

Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι είναι υπό κατάρτιση οι λίστες των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών σε επίπεδο ΕΕ και ότι στη χώρα μας έχουν αναγνωριστεί πάνω από το 25% των ορυκτών που βρίσκονται σε αυτές. Παράλληλα προχωρά ο προσδιορισμός στρατηγικών έργων εξόρυξης εντός και εκτός ΕΕ.

«Έχουμε ενδείξεις ότι η ελληνική γη έχει όλα αυτά που θέλουμε. Πρέπει να σταθούμε στο πώς θα τα αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε. «Έχουμε» κατέληξε «γερές βάσεις, με μεταλλευτικό κλάδο που ανθεί, εξαιρετική γεωλογική αρχή, επιστήμονες και εργαζόμενους, ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο, ευκαιρίες χρηματοδότησης και αμέριστη πολιτική στήριξη. Έχουμε αποθέματα παγκόσμιας κλάσης, όπως στο βωξίτη και τον χαλκό, πλεονέκτημα στα logistics λόγω γεωγραφικής θέσης και με την εφαρμογή της πολιτικής μας μπορούμε να πάμε καλύτερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments