Πολιτική

Ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας για το Αιγαίο

Ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας για το Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: [368458] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Την αντίδραση της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε ανακοίνωση σε σχέση με τη δημιουργία από την Ελλάδα θαλάσσιου πάρκου περιβαλλοντικής προστασίας στο Αιγαίο,

Για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος από την Τουρκία κάνει λόγο η Αθήνα, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που ήγειρε ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων. 

«Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών».

«Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως, προηγουμένως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του καταδικάζει την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα που έχουν εξαγγελθεί, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση «για την υποβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων» και την καλεί να προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει πως το κόμμα «καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου» και προσθέτει: «Η απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Από τη μεριά του, ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο, παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συμβάσεις, που εδώ και εκατό χρόνια καθορίζουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο τα σύνορα, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Ο κ. Μάντζος σημείωσε πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση επιβεβαιώνει την πάγια αναθεωρητική θέση της Τουρκίας και τις ανιστόρητες και παράνομες αιτιάσεις της για «αμφισβητούμενα νησιά» και «γκρίζες ζώνες». «Η προσπάθεια δημιουργίας και διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας να αποστεί από την ενάσκηση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της, που εκτείνονται άμεσα σε περιβαλλοντικό και ενεργειακό επίπεδο», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η διαχρονική πατριωτική θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να αποκρούει τις συγκαλυμμένες ή μη απειλές και να προασπίζει ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών οργανισμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments