Ελλάδα

Τα βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν το «Rodos Week» -Η Ελλάδα πρώτη χώρα που αποζημιώνει έτσι ξένους τουρίστες

Τα βρετανικά ΜΜΕ σχολιάζουν το «Rodos Week» -Η Ελλάδα πρώτη χώρα που αποζημιώνει έτσι ξένους τουρίστες

Πηγή Φωτογραφίας: XanthiNea.gr

Yπολογίζεται ότι πέρυσι στη φωτιά της Ρόδου απομακρύνθηκαν περίπου 25.000 τουρίστες.

Ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει την πρωτοβουλία «Rodos Week», η οποία αφορά κυρίως Βρετανούς τουρίστες που επλήγησαν πέρυσι από τη φωτιά στη Ρόδο.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής, η οποία άνοιξε χθες, οι τουρίστες που διέμεναν στη Ρόδο και χρειάστηκε να μετακινηθούν ή και να διακόψουν τις διακοπές τους λόγω των πυρκαγιών του περσινού Ιουλίου μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν διαμονή για έως επτά ημέρες σε ξενοδοχείο όμοιας κατηγορίας. Πρόκειται για πρωτοβουλία που είχε ανακοινώσει πέρυσι ο πρωθυπουργός σε εκπομπή του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού ITV.

Yπολογίζεται ότι πέρυσι στη φωτιά της Ρόδου απομακρύνθηκαν περίπου 25.000 τουρίστες.

Ο βρετανικός Τύπος κάλυψε το θέμα κάνοντας εκτεταμένα δημοσιεύματα, με πολλά εξ αυτών να σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που μια χώρα αποζημιώνει έτσι τουρίστες που επηρεάστηκαν από κάποια φυσική καταστροφή, εν προκειμένω τις φωτιές.

Ο Independent, στο δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ελλάδα προσφέρει περισσότερες από 25.000 δωρεάν διακοπές σε Βρετανούς που πέρυσι απομακρύνθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών», υπογραμμίζει: «Από αυτή την εβδομάδα χιλιάδες Βρετανοί παραθεριστές δικαιούνται αποζημίωση, όπως υποσχέθηκε πέρυσι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», κάνοντας αναφορά στην εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης πέρυσι στη Βρετανία ώστε να εξασφαλίσει ότι οι τουρίστες που δεν κατάφεραν να απολαύσουν πέρυσι τις διακοπές τους θα επιστρέψουν φέτος για να απολαύσουν το νησί.

Δημοσιεύματα σχολιάζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο με χώρα να προσφέρει vouchers σε πληγέντες τουρίστες, ενώ ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρων Φλουρής, μιλώντας στον Guardian είπε ότι η Ελλάδα είναι «η πρώτη χώρα στον κόσμο» που προσφέρει τέτοια υπηρεσία.

«Η Ελλάδα δίνει voucher για ξενοδοχεία σε όσους απομακρύνθηκαν από τις φωτιές», μεταδίδει το BBC. «Η Ελλάδα προσφέρει δωρεάν διακοπές σε Βρετανούς που απομακρύνθηκαν κατά τις πυρκαγιές στη Ρόδο», αναφέρει η Mirror, ενώ ίδιος είναι και ο τίτλος της Daily Star.

«Το “Rodos Week” είναι ιδέα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τους ξενοδόχους στη Ρόδο», υπογραμμίζει στο δημοσίευμά της η Daily Mail.

Η Μirror γράφει: «Οι μανιασμένες πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα κάποιες πλαγιές λόφων να καούν ολοσχερώς μαζί με τα σπίτια των κατοίκων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι περίπου το 15% του νησιού επλήγη τελικά – όταν η Mirror πήγε στο νησί λίγες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές, διαπίστωσε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία και θέρετρα είχαν επιστρέψει στη δουλειά τους ως συνήθως. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές τουριστικές αρχές προσπαθούν να προσελκύσουν τους ανθρώπους πίσω, προσφέροντάς τους μια δωρεάν εβδομάδα διαμονής στη Ρόδο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ονομάστηκε “Rodos Week”».

Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι 5.000 ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη κάνει εγγραφή για να αιτηθούν το voucher 500 ευρώ.

Η Daily Star στο δημοσίευμά της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, σύμφωνα με αναφορές. Ωστόσο, οι τουρίστες είδαν τις διακοπές τους να τελειώνουν απότομα και ορισμένοι αντιμετώπισαν τρομακτικές εμπειρίες προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες πηγαίνοντας στην παραλία. Η Jet2Holidays, η easyJet και η TUI, μεταξύ άλλων, αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους τουρίστες από το νησί.

Τώρα, όσοι επισκέπτες θέλουν να επιστρέψουν μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους όπως έπρεπε να είναι, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό κουπόνι που θα το βάλουν για διαμονή σε ξενοδοχείο παρόμοιας κατηγορίας με εκείνα που είχαν κλείσει για το 2023».

Η Sara van Oostrum είναι μια Βρετανίδα που έχει ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα, αφού η οικογένειά της έφυγε από τη Ρόδο λόγω των πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι. «Θα δεχτούμε την προσφορά και θα ξοδέψουμε χρήματα στο νησί», είπε. Σημειώνεται ότι μέχρι και 4,5 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι, με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του «Rodos Week»

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν σε δύο φάσεις να εξαργυρώσουν το voucher: από τώρα έως τις 31 Μαΐου και από την 1η Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι του «Rodos Week» είναι όλοι οι ενήλικες που διέμεναν σε ξενοδοχεία της Ρόδου τα οποία εκκενώθηκαν τον Ιούλιο του 2023. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους στο https://vouchers.gov.gr/gr/rodos-week. Ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου και τον τύπο του δωματίου, θα πιστωθούν 300 έως 500 ευρώ.

«Όποιος διέμενε σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές είναι επιλέξιμος», δήλωσε στον Guardian ο Γιάννης Παπαβασιλείου, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. «Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή και μας είπαν ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το φθινόπωρο». Και συμπλήρωσε: «Θα ισχύει μόνο για ξενοδοχεία, όχι για ιδιωτικά καταλύματα τύπου Airbnb. Στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα τηρεί την υπόσχεσή της να αποζημιώσει όλους εκείνους που έχασαν τις διακοπές τους λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments