Πολιτική

Γεραπετρίτης: Δεν είμαστε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες για την Τουρκία

Γεραπετρίτης: Δεν είμαστε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες για την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Γεραπετρίτης: Δεν είμαστε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες για την Τουρκία

Τι είπε για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το μήνυμα ότι «δεν είμαστε τόσο αφελείς ούτε αιθεροβάμονες να πιστεύουμε ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, τα οποία ανατρέχουν δεκαετίες», έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας» και «να μπορέσουμε να έχουμε ηρεμία στην περιοχή μας».

Μάλιστα, όπως τόνισε συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο ίδιος θέλει να αφήσει μία παρακαταθήκη ήσυχης γειτονιάς, όντας επωφελής για την Ελλάδα και τους πολίτες της.

«Ένα πολύ στοιχειώδες στοιχείο της πολύ καλής σχέσης που προσπαθούμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία είναι η κατανόηση ότι οι βασικές θέσεις των δύο μερών δεν πρόκειται να αλλάξουν», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε σημαντικό το «να μπορούμε να καταλαγιάζουμε τις εντάσεις». Στο πλαίσιο αυτό «είναι σημαντικό να έχουμε έναν άμεσο δίαυλο επικοινωνίας που θα αποσυμπιέζει τις εντάσεις».

«Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε -και νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει ως κοινή κατανόηση- ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε μία ηρεμία στην περιοχή μας. Αν αποδεχτούμε το γεγονός ότι υπάρχουν θέσεις που είναι αντίρροπες στα δύο μέρη, τότε μπορούμε να έχουμε αυτό το σημείο κατανόησης», εξήγησε, επισημαίνοντας πως «έχουμε καταφέρει στους τελευταίους 10 μήνες να έχουμε μηδενική δράση στο πεδίο και να έχουμε μία ρητορική που πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παλινδρομεί, στην πραγματικότητα όμως πόρρω απέχει από εκείνα τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν».

Τόνισε δε πως θέλει οι Έλληνες πολίτες «να αισθάνονται αυτοπεποίθηση για την πατρίδα τους και να αισθάνονται και μία ηρεμία, μία ασφάλεια». Ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ ρητορική, η οποία θα είναι δυσανάλογη με τα γεγονότα. «Θα ήταν για μένα πάρα πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσω το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών για να έχω ένα προσωπικό όφελος. Στην Ελλάδα το ευκολότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να γίνεις δημοφιλής πάνω στα εθνικά θέματα. Εγώ δεν θα το πράξω. Εγώ για την πατρίδα μου θέλω να είμαι πρωτίστως επωφελής και όχι δημοφιλής. Και αυτό θα συνεχίσω να πράττω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες από την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως σε κάθε επίπεδο θα πρέπει «να προσπαθούμε να αποδραματοποιούμε τις συναντήσεις, οι οποίες γίνονται μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας», καθώς πρόκειται για ηγέτες δύο γειτονικών χωρών που οφείλουν να συζητούν για τα θέματα που ανακύπτουν και να βρίσκονται σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. «Βεβαίως θα παραχθούν συμπεράσματα στο τέλος της ημέρας, γιατί έχουμε μία μεγάλη ανοιχτή θετική ατζέντα, έχουμε μέτρα αμοιβαίως επωφελή, τα οποία έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό, την πολιτική προστασία, το εμπόριο, την οικονομία. Έχουμε μία μεγάλη γκάμα ανταλλαγών και συμφωνιών. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε. Όταν δεν συζητάμε, είναι αναπόφευκτο ότι θα επιδεινώνουμε τη θέση μας», επισήμανε.

Υπογράμμισε πως «η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα είναι η μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας και αυτό είναι το τέλος της διαδρομής», ενώ ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το κατά πόσον μπορούμε να δούμε αυτό το τέλος, απάντησε: «Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εγώ θα ήθελα να το δω. Εγώ θέλω να αφήσω μία παρακαταθήκη ήσυχης γειτονιάς. Όσο δεν λύνεται το υποκείμενο πρόβλημα της οριοθέτησης, πάντοτε θα υπάρχουν εντάσεις. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με γενναιότητα […] Θα πρέπει να καθίσουμε να δούμε με την Τουρκία πώς μπορούμε να έχουμε μία ισόρροπη στάση, η οποία επί τη βάσει αποκλειστικά και μόνο του Διεθνούς Δικαίου θα μπορέσει να μας οδηγήσει σε μία λύση αυτού του μοναδικού προβλήματος που έχουμε σε ό,τι αφορά την νομική του υφή, και να προχωρήσουμε μπροστά κι ενδεχομένως να παραπέμψουμε στη Χάγη ή στο Αμβούργο, σε μία διεθνή δικαιοδοσία, η οποία θα μπορεί να κλείσει το θέμα της οριοθέτησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments