Διεθνή

Ισραήλ – Ιράν: Ένα βήμα πριν τη σύγκρουση

Ισραήλ – Ιράν: Ένα βήμα πριν τη σύγκρουση

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο σκιώδης πόλεμος.
Αναπόφευκτη φαίνεται πλέον η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίδραση για το μοιραίο πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό πριν από μία εβδομάδα.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Χεζμπολά του Λιβάνου αντέδρασε με εκτοξεύσεις ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ.  Αυτό συμβαίνει σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει αυξημένη ανησυχία για πιθανή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν, ανακοίνωσε την εκτόξευση πολλαπλών ρουκετών προς ισραηλινούς στόχους, ως απάντηση σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε στην εντοπισμό περίπου 40 εκτοξεύσεων από την πλευρά της Χεζμπολάχ, μερικές από τις οποίες αναχαιτίστηκαν. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναχαίτιση δύο drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, φορτωμένα με εκρηκτικά, προς το ισραηλινό έδαφος.

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και υπογράμμισε την δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη υποσχέθηκε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, μετά από τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για ένα κατάπαυση του πυρός δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται.

Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με την επίθεση της Χαμάς κατά ισραηλινών στόχων, και έχουν σημειωθεί χιλιάδες νεκροί και αιχμάλωτοι από τις δύο πλευρές.

0 σκιώδης πόλεμος που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει διαμορφώσει τη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες.  Από τις πολλές συγκρούσεις που έχουν συνταράξει την περιοχή, η δική τους ήταν εδώ και καιρό από τις πιο εκρηκτικές.

Οι δυο πλευρές ωστόσο απέφευγαν μέχρι σήμερα την κλιμάκωση μέσω απευθείας σύγκρουσης με το Ιράν, κυρίως, να επιλέγει την επίθεση μέσω υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη ομάδων.

Στην παρούσα φάση, καθώς οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς συνεχίζονται και ενώ και άλλες ένοπλες ομάδες συμμετέχουν περιφερειακά, ο σκιώδης πόλεμος έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη νέα φάση.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε την 1η Απριλίου ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο διπλωματικά κτίρια της χώρας στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, σκότωσε, μεταξύ άλλων, έναν ανώτατο διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, της κορυφαίας δύναμης ασφαλείας του Ιράν. Ήταν το τελευταίο φονικό χτύπημα των τελευταίων μηνών στους Φρουρούς της Επανάστασης στη Συρία για το οποίο το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ισραήλ – Ιράν: Από συμμαχικές χώρες ορκισμένοι εχθροί

Το Ισραήλ και το Ιράν ήταν σύμμαχοι το 1950 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του τελευταίου μονάρχη του Ιράν, του Σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, αλλά οι διμερείς σχέσεις τους τερματίστηκαν το 1979 με την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράν. Οι νέοι ηγέτες της χώρας υιοθέτησαν μια ισχυρή αντι-ισραηλινή στάση, χαρακτηρίζοντας το εβραϊκό κράτος  ως ιμπεριαλιστική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν έχει υποστηρίξει ομάδες που επιτίθενται τακτικά στο Ισραήλ, ιδίως τη Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν  τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ θεωρεί ότι η ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων του Ιράν αποτελεί απειλή για την ύπαρξή του, έναν ισχυρισμό που οι Ιρανοί ηγέτες αρνούνται. Ωστόσο, το 2018, μια επιχείρηση της Μοσάντ οδήγησε το Ισραήλ στην ανακάλυψη ενός τεράστιου αρχείου κλεμμένων ιρανικών πυρηνικών σχεδίων, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, έδειξε ότι η Τεχεράνη δεν είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες κατασκευής πυρηνικών όπλων. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αν το Ιράν αποκτήσει ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, θα επιτεθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αεροπορικές επιδρομές, όπως έκανε στο Ιράκ το 1981 και στη Συρία το 2007.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments