Διεθνή

Ισραήλ και Ιράν με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Ισραήλ και Ιράν με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Παρέμβαση Μπάιντεν για αποφυγή πιθανής σύγκρουσης.

Η Μέση Ανατολή στο «κόκκινο» και το Ισραήλ σε ύψιστη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Προς αποτροπή του ιρανικού καθεστώς και για τη θωράκιση του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή, και διά στόματος Μπάιντεν διαμηνύουν στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε». Μπαράζ ρουκετών κατά της ισραηλινής επικράτειας εξαπολύει η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών που το εν λόγω ερώτημα («τι θα κάνει το Ιράν;») βρίσκεται να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, εγείροντας ανησυχίες περί εξάπλωσης της έντασης πέραν των στενών γεωγραφικών ορίων της Γάζας. Η προηγούμενη φορά ήταν τον περασμένο Γενάρη, έπειτα από την πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση κοντά στον τάφο του Κασέμ Σολεϊμάνι στην πόλη Κερμάν του κεντρικού Ιράν, μια επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το ISIS.

Την ίδια στιγμή, διπλωματική φρενίτιδα επικρατεί διεθνώς για την αποτροπή μίας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, που δεν είναι ούτε προς το στρατηγικό συμφέρον της ίδιας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν παρά τους «βρυχηθμούς» της.

Εν μέσω της ανησυχίας που γιγαντώνεται για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να είναι σε θέση να αναχαιτίσουν εισερχόμενες ρουκέτες, πυραύλους ή drones. Πληροφορίες θέλουν μεταξύ αυτών, το αεροπλανοφόρο «USS Dwight Eisenhower» να πλέει μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προς το Ισραήλ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την “ακλόνητη δέσμευση” των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πότε οι ΗΠΑ αναμένουν απάντηση από το Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε: “Σύντομα”. Αλλά απευθυνόμενος στην Τεχεράνη, προειδοποίησε: “Μην το κάνετε”.

Σε κάθε περίπτωση, το ιρανικό καθεστώς, όντας αποφασισμένο να απαντήσει στην επιδρομή της 1ης Απριλίου στη Δαμασκό, φαίνεται να αξιολογεί το ρίσκο για το ποια μορφή θα μπορούσαν να πάρουν τα αντίποινά του κατά του Ισραήλ. Φοβούμενο την εμπλοκή των ΗΠΑ, φέρεται να έχει στείλει “μήνυμα” στον Λευκό Οίκο ότι δεν θα εξαπολύσει επίθεση που θα καθιστούσε αναπόφευκτη μια μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση.

Τουλάχιστον προς το παρόν, και όπως προκύπτει από πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλούνται αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα, η εκτίμηση της Ουάσινγκτον είναι ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει μια πλήρους κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ ως αποτρεπτικό μήνυμα κατά μιας επίθεσης όπως αυτή της Δαμασκού, αλλά σε κλίμακα που θα προκαλούσε ανοιχτό πόλεμο Η κλίμακα της επίθεσης δεν είναι τέτοια ώστε να προκαλέσει ανοιχτό πόλεμο.

Η Τεχεράνη γνωρίζει ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης στο Ισραήλ από το έδαφός της θα αντιμετωπιστεί με παρόμοια απάντηση. Όπως ακριβώς γνωρίζει ότι ταυτόχρονα θα ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ομοίως, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, το Ισραήλ μπορεί να επιλέξει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή του. Αν υπάρξει λάθος υπολογισμός ή αν κάποια από τις δύο πλευρές κινηθεί σε λάθος ισορροπία, αυτό θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για την περιοχή, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, κανείς δεν γνωρίζει αν το Ιράν θα καταφέρει πράγματι να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Η απειλή μιας επίθεσης στο Ιράν είναι “υπαρκτή και αξιόπιστη” είναι η επίσημη θέση του Λευκού Οίκου, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου Τζον Κίρμπι. Η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ βρίσκονται σε συνεχή επαφή και ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, βρίσκεται στο Ισραήλ.

Οι καιροί είναι επικίνδυνοι στη Μέση Ανατολή και ο φόβος του ανοιχτού πολέμου είναι εξίσου μεγάλος τόσο για το Ισραήλ όσο και για το Ιράν, λέει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής Μοσάντ, Σίμα Σάιν, μιλώντας στο CBS News.

Είναι αξιοσημείωτο πως, κατά την εκτίμησή της, μια άμεση ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να είναι ένα σύνθετο χτύπημα με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρόμοιο με αυτό που πραγματοποίησαν οι ιρανικές δυνάμεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας το 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments