Οικονομία

Νίκος Παπαθανάσης: Νέο αίτημα για 2,3 δισ. τον Απρίλιο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νίκος Παπαθανάσης: Νέο αίτημα για 2,3 δισ. τον Απρίλιο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντευξη τύπου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Νέο αίτημα εντός του μήνα αναμένεται να αποστείλει η κυβέρνηση προς την Κομισιόν για αποδέσμευση πόρων της τάξης 2,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη τύπου για την πορεία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το παραπάνω αφορά το 4ο αίτημα της ελληνικής πλευράς προς την ευρωπαϊκή, ενώ τον Μάιο θα ακολουθήσει ακόμη ένα αίτημα για ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Ορόσημα Όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τα 18 από τα 20 ορόσημα, προαναγγέλοντας ότι τα υπόλοιπα 2 θα έχουν επιτευχθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 23% των οροσήμων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 17%. Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι και το 3ο ελληνικό αίτημα, η χώρα μας έχει λάβει 14,9 δισ. ευρώ, ήτοι το 41% των συνολικών πόρων, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 30%.

Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι χθες κυρώθηκε η αναθεώρηση του προγράμματος, η οποία «επιτρέπεται μία φορά στη διάρκεια της ζωής του», κάτι που όπως επισήμανες «Απέδειξε ότι η κυβέρνηση στηρίζει ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με τα 36 δισ. ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι τα 18,2 δισ. ευρώ δεν επιστρέφονται ενώ τα 17,8 δισ. ευρώ αποτελούν «πόρους στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων με πολύ χαμηλά επιτόκια», προκειμένου να «καλύψουμε το επενδυτικό κενό».

Θεσσαλία και Έβρος Επιπρόσθετα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανακατεύθυνση πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη σε Έβρο και Θεσσαλία. Ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η ζημιά στη Θεσσαλία άγγιξε τα 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2,5 δισ. ευρώ να αφορούν υποδομές, επισημαίνουντας ότι «ανακατευθύναμε πόρους από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης». Όπως πρόσθεσε περί τα 600 εκατ. από το Ταμείο κατευθύνθηκαν στη Θεσσαλία και 86 εκατ. στον Έβρο.

Νέα προγράμματα Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «Να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Για αυτό και έκανε λόγο για 2 επιπρόσθετα προγράμματα. Το πρώτο είναι το ΤΕΠΙΧ 3 με δύο πυλώνες: Το εγγυοδοτικό με 2% επιτόκιο και το δεύτερο που αφορά την επιδότηση επιτοκίου, με το 40% να είναι άτοκο και το 60% με 3% επιτόκιο.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, αναφέρθηκε και σε εγγυοδοτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με εγγυήσεις έως 70%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments