Γεωπολιτικά

Haaretz: Εκεχειρία έξι εβδομάδων προτείνει η Χαμάς – Τι αναφέρει το προσχέδιο

Haaretz: Εκεχειρία έξι εβδομάδων προτείνει η Χαμάς – Τι αναφέρει το προσχέδιο

Πηγή Φωτογραφίας: Family and friends of IDF soldier Staff Sergeant Tuval Yaakov Tsanani mourn during his funeral, in Kiryat Gat, on December 5, 2023. He was killed during the IDF ground operation in the Gaza Strip. (Flash90)Family and friends of IDF soldier Staff Sergeant Tuval Yaakov Tsanani mourn during his funeral, in Kiryat Gat, on December 5, 2023. He was killed during the IDF ground operation in the Gaza Strip. (Flash90)

Στην πρόταση, η Χαμάς προτείνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να σταματήσει όλες τις μάχες στη Γάζα και να υποχωρήσει από τις αστικές περιοχές για έξι εβδομάδες, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν βόρεια

Η Χαμάς παρουσίασε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στους μεσολαβητές, στην οποία ζητά από το Ισραήλ να τηρήσει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων προτού δεχθεί οποιονδήποτε από τους 129 ομήρους που κρατούσε η τρομοκρατική ομάδα από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει η εβραϊκή εφημερίδα Haaretz.

Η πρόταση της τρομοκρατικής ομάδας φέρεται να υποβλήθηκε αφού απέρριψε τη συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ αργά χθες το βράδυ.

Στην πρόταση, η Χαμάς προτείνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να σταματήσει όλες τις μάχες στη Γάζα και να υποχωρήσει από τις αστικές περιοχές για έξι εβδομάδες, επιτρέποντας στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν βόρεια.

Μόνο μετά το τέλος των έξι εβδομάδων θα απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι, λέει η Χαμάς, ισχυριζόμενη ότι θα χρησιμοποιούσε τις εβδομάδες που είχαν διακοπεί οι εχθροπραξίες για να εντοπίσει τους ομήρους και να εξακριβώσει σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

Το προσχέδιο της τρομοκρατικής ομάδας ορίζει ότι 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν για κάθε Ισραηλινό άμαχο — μια απότομη αύξηση από την αναλογία 3:1 της εβδομαδιαίας εκεχειρίας του Νοεμβρίου.

Απαιτεί επίσης να απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι —οι 30 εκ των οποίων εκτίουν ισόβια κάθειρξη— για κάθε αιχμάλωτο στρατιώτη.

Το Ισραήλ είχε προηγουμένως απορρίψει παρόμοια αιτήματα ως «παραληρηματικά» και ο αριθμός των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που ζήτησε η Χαμάς, καθώς και η σοβαρότητα των εγκλημάτων τους, ήταν ένα σημείο κολλήματος σε αρκετούς προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments