Πολιτική

Ομόθυμη καταδίκη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

Ομόθυμη καταδίκη της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: [368345] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Διακομματική και σαφής η καταδίκη του ιρανικού χτυπήματος κατά των Ισραηλινών.

Την ομόφωνη και διακομματική καταδίκη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ήγειρε η επίθεση του Ιράν εναντίον του κράτους του Ισραήλ.

Την ξεκάθαρη και απερίφραστη καταδίκη της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που δημοσιεύει κάθε Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή».

Επίσης, τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ στηλιτεύει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Η ελληνική Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει θέση για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, μετά τη χθεσινή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «σήμερα κανονικά θα απευθυνόμουν σ’ εσάς για να σας μιλήσω για τις εσωκομματικές εκλογές που λαμβάνουν χώρα από το πρωί – μία πρωτοποριακή διαδικασία στην οποία για πρώτη φορά εσείς επιλέγετε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, οι διεθνείς εξελίξεις μάς ξεπερνούν». Στην ίδια ανάρτηση τονίζει ότι καταδικάζει χωρίς αστερίσκους τη χθεσινή επίθεση, μαζί και κάθε προηγούμενη επιθετική ενέργεια που μετέτρεψε τη Μέση Ανατολή σε γη του αίματος, της βίας, της αδικίας και του ξεριζωμού».

Ταυτόχρονα, όπως λέει, ο ίδιος συντάσσεται με τη στάση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαμήνυσε πως ότι οι ΗΠΑ δε θα υποστηρίξουν ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.

“Η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ συνιστά καταδικαστέα κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με πολύ σοβαρούς κινδύνους για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια”, σημειώνει, από τη μεριά του, σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Μάντζος, Βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποφυγή επέκτασης της σύρραξης, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για την προστασία των λαών της ευρύτερης περιοχής. Είναι, παράλληλα, μία επιβεβαίωση της ανάγκης για άμεσο τερματισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ, καθώς και για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την ιρανική επίθεση, αλλά, ταυτόχρονα, στηλιτεύει τη στάση του Ισραήλ.

“Η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους, συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι η ισραηλινή κατοχή και η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι ισραηλινές επιθέσεις στην Συρία και το Λίβανο, καθώς επίσης οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα, με την παρουσία ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμμετοχή και της Ελλάδας, διαμορφώνουν τους όρους για γενίκευση του πολέμου και ανοίγουν τις “πύλες της κολάσεως”. Οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο ελληνικός λαός, είναι στη δίνη μεγάλων κινδύνων”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Τέλος, η Νέα Αριστερά αποδοκιμάζει την ιρανική επιθετικότητα, αλλά, παράλληλα, ζητεί αναθεώρηση της ελληνικής πολιτικής στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Απαιτείται άμεση αποφασιστική πολιτική και διπλωματική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την αποκλιμάκωση και την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» ανέφερε σχετικά στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να «εγκαταλείψει την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο», την προτρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και να συγκαλέσει άμεσα το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments