Γεωπολιτικά

Ιράν και Κίνα συνεχίζουν την πολύπλευρη οικονομική αλλά και στρατιωτική συνεργασία

Ιράν και Κίνα συνεχίζουν την πολύπλευρη οικονομική αλλά και στρατιωτική συνεργασία

Πηγή Φωτογραφίας: Chinese Foreign Minister Wang Yi and Iran's Foreign Minister Hossein Amir Abdollahian. (Nikkei montage / Source photos by Reuters)

Σε συζήτηση με τον Κινέζο ομόλογό του, ο Ιράνος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως κοινοποιήθηκε στις ΗΠΑ προειδοποίηση πως αν το Ισραήλ επιτεθεί εκ νέου, η απάντηση θα είναι άμεση και αποφασιστική.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οποιαδήποτε νέα ισραηλινή επίθεση «θα προκαλέσει σκληρά και αποφασιστικά αντίποινα από πλευράς Ιράν».

Ο υπουργός έκανε τη δήλωση αυτή καθώς μιλούσε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία αναρτήθηκε στο Telegram. Ιράν και Κίνα έχουν πολύπλευρη οικονομική αλλά και στρατιωτική συνεργασία.

«Κοινοποιήσαμε μια σαφή προειδοποίηση στον Λευκό Οίκο ότι σε περίπτωση προκλήσεων και επανάληψης τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της ασφάλειας και των συμφερόντων του Ιράν, η απάντηση της Τεχεράνης και οι επακόλουθες ενέργειες θα είναι αποφασιστικές, άμεσες και μεγάλου μεγέθους», δήλωσε ο Αμπντολαχιάν. Οι λέξεις «αποφασιστικές και μεγάλου μεγέθους» είναι σαφείς, όμως με το «άμεσες» αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει προειδοποίηση

Η κάλυψη με χρήση βέτο της Ρωσίας, της Κίνας ή και των δύο στον ΟΗΕ είναι αυτονόητη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιρανικής πλευράς, ο Ιρανός υπουργός ενημέρωσε επίσης τον Κινέζο ομόλογό του για «τις διπλωματικές προσπάθειες και τα νόμιμα μέτρα που λαμβάνουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά της αυθάδειας του ισραηλινού καθεστώτος και της επίθεσης στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό».

Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι «η Κίνα καταδίκασε έντονα το χτύπημα στην ιρανική διπλωματική αποστολή και πιστεύει ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο». «Η Κίνα και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι στρατηγικοί εταίροι», συμπλήρωσε.

Η κινεζική πλευρά σύμφωνα με το Xinhua μετέφερε πως ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν ενημέρωσε τον Γουάνγκ για τη θέση του Ιράν σχετικά με την επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έδωσε την απαραίτητη απάντηση στην επίθεση αυτή και ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας ως απάντηση στην παραβίαση της κυριαρχίας του. Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν συμπλήρωσε ότι το Ιράν είναι πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και δεν έχει καμία πρόθεση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης.

Ο Γουάνγκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, δήλωσε ότι «η Κίνα καταδικάζει έντονα και αντιτίθεται σθεναρά στην επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, θεωρώντας την ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαράδεκτη».

Η Κίνα «σημείωσε (σ.σ. χρησιμοποίησαν την λέξη noted, δηλαδή ως «υπογράμμισαν») τη δήλωση του Ιράν ότι η δράση που ανέλαβε ήταν περιορισμένη και αποτελούσε πράξη αυτοάμυνας ως απάντηση στην επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Συρία», δήλωσε ο Γουάνγκ.

«Η Κίνα εκτιμά την έμφαση που δίνει το Ιράν στη μη στόχευση περιφερειακών και γειτονικών χωρών, καθώς και την επανάληψη της συνεχούς άσκησης μιας πολιτικής καλής γειτονίας και φιλίας», είπε. Πιστεύεται ότι «το Ιράν μπορεί να χειριστεί καλά την κατάσταση και να γλιτώσει την περιοχή από περαιτέρω αναταραχή, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δική του κυριαρχία και αξιοπρέπεια», πρόσθεσε σε μια άνευ προηγουμένου στήριξη του Ιράν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments